Extrémní sněhová bouře v ruském Sachalinu: Vyhrabávali se z domů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Extrémní sněhová bouře v ruském Sachalinu: Vyhrabávali se z domů!

Bez lopaty se z domu nedostali.
Bez lopaty se z domu nedostali. (Foto Profimedia.cz)

Více než 6 tisíc kilometrů východně od Moskvy to právě vypadá jako v apokalyptickém filmu Den poté (2004), kdy svět pokryla ledová pokrývka a život zamrzl pod sněhem. Sachalin zapadal takovým množstvím sněhu, že se místní museli z domů doslova vyhrabávat ven!

Město Sachalin na Dálném východě vyhlásilo stav nouze. Silná zimní bouře ochromila a zastavila život na jihu ostrova, který už sousedí s japonským ostrovem Hokkaidó. Domy jsou kompletně zaváté klidně do výšky dvou metrů! „Musíme ve sněhu kopat tunely, abychom se dostali ven,“ cituje místní obyvatele zpravodajský web URA.ru. Z šikmých střech padají doslova laviny!

V oblasti navíc fičí ostré větry o rychlosti až 30 m/s (108 km/h), což je síla, která klidně povalí či odnese člověka! V Šachtjorsku se o tom přesvědčila penzistka, která vylezla na balkon zapálit si oblíbenou cigaretku, jenže prudký vítr ji ze 4. patra shodil až na zem! Tady naštěstí závěje hrály v její prospěch, vyvázla jen se zlomeninami žeber a ruky.

Tunely ke vchodům...

Do špitálu ji ale museli dotáhnout po sněhu v plastovém kontejneru na odpadky, protože sanitka závějemi nemohla projet! Bouře ochromila letiště v hlavním městě Južno-Sachalinsku, viditelnost se blížila nule, i veškeré silniční tahy a školy zůstávají zavřené a tisíce obyvatel se ocitly bez elektrického proudu. „Všechny záchranné složky pracuji nepřetržitě na zprůjezdnění silnic a chodníků,“ uvedl gubernátor Sachalinské oblasti Valerij Limarenko. Extrémní počasí na Sachalinu by podle předpovědí meteorologů mělo vydržet až do dneška.

Španělsko: Naměřili nevídaných 30,7 °C!

Zcela opačné starosti mají v oblasti kolem španělské Valencie. Lednové teploty dosáhly nevídaných 30,7 °C, což místní vytáhlo předčasně na pláže. „Je to příjemné, ale nemyslíme si, že je to úplně normální,“ řekl německý turista Thorsten Petersen (66). Radost ale nemají španělská lyžařská střediska, protože i ve výškách nad 2000 m bývá přes den klidně až 15 °C!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.