Rozmarné počasí v Česku mate zvířenu: Žabák seděl na ledu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rozmarné počasí v Česku mate zvířenu: Žabák seděl na ledu!

Žába na ledu! To se jen tak nevidí.
Žába na ledu! To se jen tak nevidí.  (Foto Ochrana fauny ČR, Luboš Vaněk/Záchranná stanice Hustlík )

Jarního pocachtání v rybníčku se nemohl dočkat skokan, který se předčasně probudil ze zimního spánku na zahradě domu v Obděnicích. Jenže málem umrzl na jeho ledové krustě.

Razantní skok z mrazů na teploty vysoko nad nulou předminulý víkend popletl skokana skřehotavého. Ze zimního spánku se předčasně probudil na zahradě domu v Obděnicích na Sedlčansku a vyrazil na stále zamrzlý rybníček. Naštěstí si jej všiml pan domácí a odvezl ho do záchranné stanice Ochrana fauny ČR v nedalekém Hrachově.

Uložili ho

Podle tamní pracovnice Kateřiny Gašparové je případ velmi neobvyklý, protože žáby v zimě hibernují. „Tráví ji zahrabané v zemi nebo na jiných místech, kde nemrzne. Nevíme, proč se tato žába probudila. Je ale možné, že byla někde, kde se náhle oteplilo,“ uvedla. Ochranáři promrzlého obojživelníka zazimovali a nyní mu již nic nehrozí.

Čáp, který neodletěl

Zatímco žabák na ledě je raritou, obvyklejší jsou v důsledku mírných zim posledních let případy čápů, kteří na zimu neodletí do teplých krajin. Když nemrzne, mívají totiž v krajině dostatek potravy. Na kahánku však mají, když náhled přituhne.

To byl také případ vyhladovělého čápa, který v polovině ledna zoufale hledal potravu na návsi v Jabkenicích na Mladoboleslavsku. Naštěstí si jej všimla dvojice místních žen. Nalákaly jej do chlívku na čapí atrapu a zalarmovaly ochranáře z poděbradského Hustlíku. U nich zůstane do jara, pak se vrátí zpět do volné přírody.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.