Po loukách na Táborsku se prohání koráby pouště: Velbloudi si užívají zimu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Po loukách na Táborsku se prohání koráby pouště: Velbloudi si užívají zimu!

V mrazivém počasí se velbloudi spokojeně procházejí po loukách na Táborsku.
V mrazivém počasí se velbloudi spokojeně procházejí po loukách na Táborsku. (Foto Nedělní Aha! – Vlaďka Hradská)

Máme je zažité jako nosiče těžkých břemen a lidí, kteří v karavaně putují rozpálenou Saharou. Velbloudi ale bez problémů vydrží i velké mrazy. Své o tom ví chovatelka Žaneta Krátošková (44), která se stará o 13 korábů pouště.

Její svěřenci i v těchto dnech, kdy rtuť teploměru atakovala dvacetistupňové mrazy, bezstarostně pobíhali po loukách na Táborsku. „Velbloud je spokojený, když pořádně mrzne. Pochází z Asie, kde je zvyklý na nízké teploty. Má k tomu uzpůsobenou srst, která je hustá a na jaře líná,“ vysvětlila majitelka velbloudí farmy. Mazlení je výjimka Sotva se objevila ve výběhu, její svěřenci už k ní mířili. Chtěli drbat, strkali do ní hlavami a toužili po kontaktu. „Ve skutečnosti velbloud není kontaktní. Kope, kouše, plive, dovede ublížit. To je jeho obrana. Proto je každý den drbu a hladím, chodím s nimi na dlouhé procházky,“ popisuje chovatelka, která těmto zvířatům propadla už před 23 lety na velbloudí farmě v Austrálii. V Čechách je chová od roku 2007. Za tu dobu poznala dokonale velbloudí duši a dokáže i z odbojných sudokopytníků udělat domácí mazlíčky. Její svěřence znají lidé po celém Česku, bývají součástí průvodů Tří králů.

Víte, že…

…v oblasti pouště Gobi, kde se velbloudi dvouhrbí většinou chovají, klesají v zimě teploty na -40°C? Proto se v Evropě dobře adaptují.

… v hrbech nemají vodu, jak si někteří mylně myslí, ale až desítky kilogramů tuku? Tato zásobárna je jejich »energie sbalená na cesty«.

Bez vody i 50 dní

Proč se jim říká koráby pouště? Jsou experti na přežití v poušti. Běžně vydrží bez vody 15 dní, při nižších teplotách i 50 dní. Když má žízeň, vypije přes 100 litrů vody během pár minut. Při chůzi se pohybuje současně přední i zadní končetinou vždy na jedné straně. Proto je jízda na velbloudovi kolébavá ze strany na stranu a připomíná houpání loďky na vlnách.

Mléko i na čokoládu

Dříve sloužil především jako jízdní zvíře, v současnosti je využíváno jeho mléko, ze kterého se vyrábí kosmetika a čokoláda. Velbloudí maso je oblíbené v tropických zemích. Tuk z jeho hrbu je považován za delikatesu. Z kůže se vyrábí obuv, módní doplňky a hadice k vodním dýmkám. Ze srsti je oblečení a deky. Z kostí se vyřezávají dekorativní předměty a trus slouží jako palivo a hnojivo.

Pozor, začne fičet! 

Nejstudenější lednový týden je za námi, příští dny už přinesou proměnlivé počasí. „V neděli začne zesilovat vítr. Jeho nárazy se budou zastavovat na 50 km/h, na vrcholcích hor až na 70 km/h a tvořit se mohou i sněhové jazyky,“ upozorňuje meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že větrno, zejména v horských oblastech, bude i počátkem příštího týdne. „A teploty půjdou uprostřed týdne nahoru,“ dodala.

Jak bude?

Dnes: zataženo až oblačno, na horách slabé sněžení, jinde ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty: -3 až -7 °C. Den: -2 až 3 °C.

Zítra: Oblačno, na horách sněžení, jinde ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty: -1 až -5 °C. Den: -1 až 3 °C.

Úterý: Oblačno až zataženo, ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty: -1 až -7 °C. Den: -2 až 3 °C.

Středa: Oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, postupně i déšť se sněhem nebo mrznoucí srážky. Ranní teploty: 0 až -4 °C. Den: 0 až 4 °C.

Čtvrtek: Oblačno až zataženo, místy déšť se sněhem nebo mrznoucí srážky. Ranní teploty: 2 až -2 °C. Den: 3 až 8 °C.

Pátek: Oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky. Ranní teploty: 0 až -4 °C. Den: 0 až 4 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.