Krušné hory v zimě: Rodinné lyžování a běžkaření na dosah | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Krušné hory v zimě: Rodinné lyžování a běžkaření na dosah

 (Bc. Václav Brynda)

Když přijde zima, Krušné hory se promění v bílý ráj pro milovníky zimních sportů. Zasněžené svahy a zimní ticho lesů lákají rodiny z celého Česka, aby si užily neopakovatelné chvíle na sjezdovkách i běžeckých trasách. V tomto článku prozkoumáme, proč jsou Krušné hory ideálním místem pro rodinnou dovolenou zaměřenou na lyžování a běžkaření. Představíme vám ty nejlepší lyžařská střediska, běžecké trasy vhodné pro všechny věkové kategorie, a poskytneme tipy na ubytování, stravování a další aktivity, které obohatí váš zimní pobyt v těchto malebných horách. Ať už jste zkušení lyžaři nebo se na bílé stráně teprve chystáte vykročit, Krušné hory nabídnou něco pro každého. Připojte se k nám na cestu za zimním dobrodružstvím, které bude bavit celou rodinu.

Lyžařská střediska a sjezdovky:

Krušné hory jsou domovem mnoha lyžařských středisek, které nabízejí sjezdovky různých obtížností.  Skiareál Klínovec, představující největší a nejmodernější lyžařské středisko v Krušných horách, nabízí v sezóně 2023/2024 rozsáhlou síť sjezdovek s celkovou délkou 47 km. S propojením s Neklidem a Božím Darem, středisko poskytuje širokou škálu sjezdovek pro všechny úrovně lyžařských dovedností, včetně nově upravené nejdelší sjezdovky v Česku, měřící 3 400 m z Jáchymova na Klínovec. K dispozici jsou moderní lanovky a kryté sedačky, snowpark pro snowboardisty, a široká škála rodinných jízdenek.

Pro sezónu 2023/2024 středisko pokračuje v nabízení výhodného on-line prodeje skipasů a poskytuje kompletní služby včetně restaurací, půjčoven vybavení, lyžařských škol, hlídání dětí a širokého výběru ubytování v okolí. Díky úspěšné přeshraniční spolupráci s německým areálem Fichtelberg v rámci InterSkiregionu, lyžaři mají přístup k dalším 33 km sjezdovek a skibusové dopravě do Oberwiesenthalu.

Aktuální informace a ceny:

  • Lyžařské středisko Klínovec nabízí různé typy skipasů, přičemž ceny se liší podle doby trvání a věku lyžařů. Denní skipas pro dospělého stojí přibližně 1090 Kč, zatímco pro děti, seniory je cena nižší, kolem 800 Kč. Rodinné skipasy, které umožňují dvěma dospělým a dvěma dětem lyžovat společně, jsou dostupné za zvýhodněnou cenu okolo 2000 Kč.
  • Dětské lyžařské parky v Klínovci jsou ideální pro malé začátečníky. Zde mohou děti navštěvovat skupinové lekce lyžování, které stojí přibližně 500 Kč za hodinu. Pro rodiče, kteří chtějí, aby se jejich děti lyžování učily pod individuálním dohledem, jsou k dispozici soukromé lekce za cenu okolo 800 Kč za hodinu.
  • Půjčovny lyží nabízejí kompletní lyžařské vybavení (lyže, boty, hůlky a helmu) za ceny okolo 400 Kč na den pro dospělé a 300 Kč pro děti.

Běžecké trasy a oblasti

Krušné hory jsou pro běžkaře v zimní sezóně 2023/2024 skvělou volbou, díky své rozsáhlé síti udržovaných běžeckých tras. Oblasti Boží Dar a Jáchymov nabízejí podmínky pro různé úrovně běžeckého lyžování, od začátečníků až po pokročilé.

  • Boží Dar - Pernink (Jelení, Nové Hamry) KLM (15 km): Tato trasa nabízí skvělou směsici výzev a nádherné přírodní scenérie. Vhodná pro běžkaře hledající delší a mírně náročnou trasu, vede přes rozmanité terény a poskytuje úchvatné výhledy na Krušné hory.
  • Za Špičákem - Hubertky - směr Fichtelberg (D) SM (6 km): Kratší trasa ideální pro relaxační běh, prochází klidnými lesními cestami a nabízí možnost navštívit německou stranu Fichtelbergu. Je vhodná pro všechny úrovně lyžařů a poskytuje příjemný zážitek v srdci přírody.
  • Okruh Boží Dar - okolo Špičáku - Boží Dar (10 km): Tato okružní trasa je ideální pro rodiny a začínající běžkaře. Nabízí nenáročný terén s nádhernými výhledy na zasněžené lesy a horskou krajinu. Vhodná pro ty, kteří si chtějí užít klidné lyžování v malebném prostředí.
  • Okruh Karlův běh (20 km): Jeden z delších okruhů, který je určen pro zkušenější běžkaře. Tato trasa nabízí rozmanitý terén s několika výzvami a krásnými výhledy na okolní krajinu. Je to skvělá volba pro ty, kteří hledají výzvu a chtějí strávit více času na lyžích.
  • Boží Dar - Klínovec (5 km): Tato trasa nabízí pohodový běh s krásnými výhledy. Vede od Božího Daru až na Klínovec, poskytuje možnost vidět několik zajímavých míst a je vhodná pro všechny úrovně běžeckého lyžování.

Ubytování vhodné pro lyžaře a běžkaře v Krušných horách

Ať už plánujete zimní dovolenou jako pár, rodina s dětmi nebo skupina přátel, Krušné hory nabízejí širokou škálu ubytovacích možností přizpůsobených vašim potřebám.

Pro páry:

  • Hotel Panorama, Jáchymov: Tento hotel nabízí pohodlné ubytování s wellness službami, ideální pro páry hledající relaxační pobyt v horském prostředí.

Pro rodiny s dětmi:

  • Chata Svahova 1, Boleboř: Chata s hodnocením 9,6, která nabízí vyhřívaný bazén, finskou saunu a vířivku, je ideální pro rodiny hledající komfortní ubytování s možnostmi relaxace a zábavy pro děti​​.
  • Pension U Jelena, Boží Dar: Penzion vhodný pro rodiny, nabízí pohodlné rodinné pokoje a nachází se v blízkosti lyžařských středisek a běžeckých tras.

Pro skupiny přátel:

  • Chata Svahova 2, Boleboř: Tato horská chata s hodnocením 9,7 poskytuje ubytování pro 6 osob a je vybavena saunou s vířivkou, posilovacími stroji a venkovním posezením, ideální pro skupinu přátel​​.
  • Chalupa Západočeška, Krajková: Chalupa s maximální kapacitou 9 osob nabízí prostorné ubytování s krbem, venkovním posezením a je vhodná pro větší skupiny hledající soukromí a pohodlí​​.

Pokud jste si z tohoto seznamu ubytování nevybrali, my doporučujeme tento ubytovací server - MegaUbytko.cz

Co si s sebou zabalit? 

Při přípravě na zimní dovolenou v horách je důležité zabalit vše, co zajistí váš komfort a bezpečnost. Začněte s vhodným oblečením, které vás udrží v teple a suchu. Vrstvení je klíčové, proto nezapomeňte na kvalitní termoprádlo, nepromokavou lyžařskou bundu a kalhoty. V chladném horském prostředí se neobejdete bez teplých rukavic, čepice a šály, které ochrání vaše končetiny před mrazem.

Nesmí chybět ani kvalitní lyžařské vybavení. Helma a lyžařské brýle jsou nezbytné pro vaši bezpečnost na sjezdovkách nebo běžeckých trasách. Pokud cestujete s dětmi, nezapomeňte na vhodné oblečení pro ně, včetně saní a hraček pro zábavu ve sněhu.

Ochrana pokožky je také důležitá. Opalovací krém s vysokým ochranným faktorem a hydratační krém pomůžou ochránit vaši pokožku před silným horským sluncem a chladem. A nakonec, nezapomeňte na osobní lékárničku s nezbytnými léky, obvazy a základní prvky první pomoci pro případné menší úrazy.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.