Spočítejte si »kondici« svých ledvin | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Spočítejte si »kondici« svých ledvin

Ledviny jsou jakýmsi filtrem organismu, regulují objem vody v těle, krevní tlak a vylučují toxiny.
Ledviny jsou jakýmsi filtrem organismu, regulují objem vody v těle, krevní tlak a vylučují toxiny. (istock.cz)

Nemocí ledvin stále přibývá, trápí už každého desátého Čecha. U diabetiků je to ještě horší, ohrožují každého druhého! Můžou být akutní i chronické, mnohdy dlouho nejsou vidět, nebolí a příznaky se objeví až ve chvíli, kdy už na léčbu může být pozdě.

Krev v moči a ostrá bolest břicha či v boku. To jsou varovné příznaky, že s ledvinami není něco v pořádku. Projevují se tak akutní choroby, v tomto případě je důležité na nic nečekat a okamžitě vyhledat lékaře. Nemoci ledvin jsou nebezpečné, pokud se v těle rozšíří zánět, může jít i o život. Navíc když se podcení, dochází k jejich zjizvení, snižování funkce a následným dlouhodobým problémům.

NEPODCENIT PREVENCI

S chronickým onemocněním je to podobné jako s řadou dalších vážných nemocí. Počáteční fáze nebolí, roky můžete být bez příznaků. Jenže pokud se bez povšimnutí rozvíjí a neléčí, časem vede až k selhání ledvin. Přitom by mnohdy stačilo nepodceňovat preventivní kontroly. To, že se v těle něco děje, můžou odhalit testy z krve a moči. Na světě trpí jejich chronickou nemocí 850 milionů lidí a jde o osmou příčinu úmrtí.

NIČIVÝ JE TAKÉ STRES!

„Nedostatek pohybu, stres, obezita, vysoký krevní tlak a cukrovka, to jsou hlavní rizikové faktory chronického onemocnění ledvin. Dobrou zprávou je, že mu můžeme do značné míry sami předejít,“ říká MUDr. Petra Ronová, primářka dialyzačního střediska Fresenius Medical Care. „Pravidelný pohyb, vyloučení kouření a umírněnost ve spotřebě alkoholu je základ. Starší lidé by si měli nechat pravidelně měřit hodnotu krevního tlaku a hladinu cukru v krvi,“ dodává lékařka.

SIGNÁLY, ŽE JSOU NEMOCNÉ

Příznaky, že se u vás projevuje chronická nemoc ledvin, můžou být různé. Mnohdy takové, že bychom je tomuto problému ani nepřičítali – neustálá únava, bolesti hlavy, špatný spánek, snížená chuť k jídlu, otoky nohou, ale i kovová pachuť v ústech. Pokud i toto varování podceníte, může dojít k nejzávažnější fázi, které se říká uremický syndrom a vede k akutnímu selhání ledvin. V tomto případě nastupuje zvracení, průjmy, poruchy vědomí, svědící kůže a bolesti na hrudi. Stav může být natolik vážný, že je na řadě dialýza či transplantace.

5X O LEDVINÁCH

◗ Jsou velké zhruba jako pěst.
◗ Jejich hlavním úkolem je odstranit toxiny a přebytečnou vodu z krve.
◗ Pomáhají kontrolovat krevní tlak, produkovat červené krvinky a udržovat zdravé kosti.
◗ Kontrolují hladinu minerálů v krvi, včetně sodíku a draslíku.
◗ Pomáhají kontrolovat kyselost krve, sůl a vodu v těle.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.