Zdravotní rádce Aha! Jak řešit únik moči? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zdravotní rádce Aha! Jak řešit únik moči?

...
... (istock.com)

Možná se vám někdy stalo, že při zakašlání, kýchnutí, skákání či běhu uniklo pár kapek moči. Mělo by vás to znervóznit, nebo jde o normální jev? A co dělat, když k takovým situacím dochází stále častěji a už nejde jen o dvě, tři kapky?

Únik moči při kašli či prudkém pohybu je typický pro stresovou inkontinenci. Ale příčinou není stres např. z práce. Stresem se myslí zvýšení nitrobřišního tlaku, ke kterému dochází při kašli, běhu, skákání či zvedání těžkých břemen. „Pokud jsou svaly pánevního dna dostatečně pevné a pružné, se zvýšeným nitrobřišním tlakem se vyrovnají a k úniku moči nedojde. Stresová inkontinence tedy obvykle souvisí s povoleným svalstvem pánevního dna,“ vysvětluje Jana Hraběová, ze společnosti Hartmann – Rico.

Neviditelné, ale důležité

Svaly pánevního dna se skrývají uvnitř na spodní straně pánevního prostoru. Podpírají vnitřní orgány, udržují je ve správné poloze a podílejí se na uzavírání otvorů v pánevní oblasti (močová trubice, vagina a konečník), a tím umožňují kontrolu nad vylučováním. Pokud je svalstvo pánevního dna povolené, může docházet k únikům moči či stolice a objevit se může i prolaps některého z orgánů. Toto svalstvo má také velký vliv na držení těla, jeho dysfunkce může vést k bolesti zad.

Častý ženský problém

Stresová inkontinence se objevuje častěji u žen. Souvisí to s těhotenstvím, porody i menopauzou. To vše je pro tělo obrovskou zátěží. Inkontinence v menopauze souvisí s poklesem hladiny hormonů a ochabujícím svalstvem. Kdy dochází k úniku moči Ke stresové inkontinenci dochází kvůli zvýšení nitrobřišního tlaku, který nedokáže svalstvo pánevního dna vyrovnat.

Jak takové situace mohou vypadat?

• Neočekávané kýchnutí.

• Záchvat kašle kvůli nemoci.

• Smích, když slyšíte vtipnou historku.

• Popoběhnutí, abyste stihli autobus.

• Zvednutí těžké tašky s nákupem.

• Skákání na trampolíně.

Co můžete udělat pro zlepšení?

Začněte s posilováním pánevního dna pomocí jednoduchých Kegelových cviků, návod najdete na internetu. Zpevňovat pánevní dno můžete i při obyčejné chůzi, ale svaly při ní musejí být správně aktivované, tedy zatnuté, jako když chcete zadržet moč. Kdy k lékaři Pokud se potíže nezlepšují nebo se zhoršují, obraťte se na praktického lékaře, urologa či gynekologa. Existují léky, hormonální léčba i chirurgické řešení. U stresové inkontinence se využívá například zavedení speciální pásky pod močovou trubici, která jí dodává podporu a úniku moči zamezí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.