Zdravotní rádce Aha! Bojujte s pigmentovými skvrnami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zdravotní rádce Aha! Bojujte s pigmentovými skvrnami

Pigmentové skvrny
Pigmentové skvrny (iStock)

Zůstaly vám na pokožce po létě pigmentové skvrny? Ty po letním období trápí mnoho žen i mužů. Nejčastěji bývají na místech, která jsou vystavěna přímému slunečnímu záření, jako je tvář, dekolt či hřbet rukou.

Jak vznikají

Pigmentové skvrny vznikají nahromaděním melaninu v různých vrstvách kůže a postihují zejména starší osoby a ty, kdo mají více pigmentu. Pokud víte, že máte sklon k jejich tvorbě, vynechejte návštěvu solárií, naopak, na slunci používejte přípravky s SPF minimálně 50.

Parfémy i léky

Kromě sluníčka či hormonálních změn mohou skvrny způsobit i éterické silice obsazené v parfémech, které pak zanechají pigmentaci po stranách krku. Proto před sluněním nenanášejte parfém. Nežádoucí pigmentace může vznikat i jako reakce na léky, zejména na masti a gely.

Mějte je pod kontrolou

Bývají hlavně estetickým problémem, ale rozhodně bychom je neměli podceňovat. Kdykoliv pozorujete nový pigmentový projev na pokožce, který mění barvu, tvar a mění se v čase, je nejlepší navštívit lékaře. Kožní melanom totiž může někdy vypadat jako plochá skvrnka hnědavé barvy, a laik ho od pigmentové skvrny těžko odliší.

Zkuste bělící kosmetiku

Základ léčby všech pigmentací, je pečlivá ochrana před UV zářením. Pokud skvrny nejsou příliš výrazné a nejsou tak uloženy hlouběji v kůži, stačí používat vhodnou dermokosmetiku s bělícím účinkem, která ovlivní tvorbu pigmentu. Vhodné jsou také přípravky s kyselinou glykolovou. Ideální je na zmírnění jemnějších pigmentových skvrn. Nejlépe se aplikuje ve formě koncentrovaných sér.

Pomůže chemický peeling i laser

Chemický peeling odstraní povrchové vrstvy kůže a tím následuje následná regenerace a sjednocený barevný odstín pleti. Při použití laseru zase dochází k hloubkové regeneraci postižené kůže, barevnému sjednocení a bonusem je také odstranění jemných vrásek.

Druhy pigmentových skvrn

• Melasma: Je časté u žen a projevuje se jako tmavé nebo hnědé skvrny na obličeji.

• Sluneční skvrny: Jsou způsobeny nadměrným vystavením slunečnímu záření a jsou obvykle menší než melasma.

• Lentigo: Jsou to malé tmavé skvrny, které se mohou objevit na kůži s věkem.

• Chloasma: Je to druh melasma, který se vyskytuje na obličeji a je způsoben hormonálními změnami.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.