Zdravotní rádce Aha! Chraňte si v zimě oči | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zdravotní rádce Aha! Chraňte si v zimě oči

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.com)

Mrazivé počasí, vítr, studený vzduch, střídání tepla a chladu – to a mnoho dalšího má na lidský organismus negativní vliv. Je to také náročné období pro naše oči. Jak tedy zrak v zimě udržet v dobré kondici, vám poradí odbornice.

Zánět spojivek

„Kromě sezonních potíží, jako je pálení a řezání, se také zvyšuje sklon ke vzniku zánětu spojivek i rohovky. A to proto, že nefunguje dezinfekční funkce slz, které necirkulují,“ vysvětluje MUDr. Eva Jerhotová z Oční kliniky NeoVize Praha. Vhodné je aplikovat 3x denně oční kapky obsahující světlík lékařský. Pokud nepomohou nebo se bolest očí zhorší, je třeba navštívit očního lékaře.

Umělé slzy po ruce

Kvůli přechodům z venkovního prostředí do tepla mají oči tendenci k vysoušení a řezání či naopak k reflexnímu slzení. „Ideální je používat tzv. umělé slzy – kapky, které pomáhají zvlhčovat povrch oka. Suché oči nepodceňujte, protože zanedbání může vést až ke vzniku syndromu suchého oka nebo zánětu rohovky a spojivky,“ vypočítává potíže MUDr. Lucie Frantlová z Očního centra Praha.

Světelná slepota

Častou příčinou nehod při zimních sportech je špatné vidění. Nezapomínejte proto na nošení sportovních brýlí s dobrým UV filtrem. „Sníh odráží sluneční světlo přímo do očí a to způsobí tzv. světelnou slepotu. Sněhová pokrývka ve vysoko položených místech na horách zvyšuje UV záření o 50 až 90 procent,“ konstatuje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz.

Pravidlo 20/20/20

Pracujete u počítače a máte často unavené oči? Pak je tu pro vás pravidlo 20/20/20. To znamená, že při používání obrazovky se každých 20 minut dívejte 20 vteřin na něco vzdáleného 6 metrů (20 stop).

Ochrana díky krémům

Pokožka okolo očí je až 10x tenčí než např. na nose. Proto je zranitelnější právě v chladném počasí. „Krémy na oči by měly obsahovat co nejvíc přírodních složek. Pokud máte citlivou pleť, produkt by neměl obsahovat parfém a konzervační látky. Měl by obsahovat kofein, aloe či kyselinu hyaluronovou,“ vysvětluje Katarína Demetriou ze společnosti Pharma MKL.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.