Návrh zdražení elektřiny: Co se na nás řítí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Návrh zdražení elektřiny: Co se na nás řítí!

Zákazníky příští rok účty za energie zřejmě nepotěší.
Zákazníky příští rok účty za energie zřejmě nepotěší. (Ilustrační foto ara)

Od příštího roku si všichni zřejmě budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. A to kvůli ceně elektřiny! Energetický regulační úřad (ERÚ) totiž navrhuje zdražení její regulované části o 71 %. Důvodem je významné omezení státních dotací.

Návrh ERÚ by znamenal zvýšení plateb pro domácnosti za elektřinu přibližně o 1400 korun i s DPH za megawatthodinu (MWh). „Ceny na rok 2024 jsou stále ovlivněny celosvětovou energetickou krizí. Ceny energií roku 2023, které platili a platí koneční zákazníci, neodrážejí zdaleka plnou cenovou úroveň, která by odpovídala skutečnému zdražení komodit na evropských a světových trzích. Dotovány byly masivně jak neregulované, tak regulované ceny dodávek,“ uvedl mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Dvě části

Cenu, kterou lidé za elektřinu platí, tvoří dvě části. Neregulovaná a regulovaná. Tu neregulovanou si stanovují jednotliví dodavatelé, kteří ji mohou měnit. Regulovanou část pak stanovuje ERÚ a její výše je platná po celý kalendářní rok. Zatímco letos byl podíl regulované části na celkové ceně elektřiny 23,3 %, příští rok by se mohl zvýšit až na 40 %. Průměrná domácnost, která spotřebuje ročně kolem tří MWh, by tak za regulovanou část zaplatila v roce 2024 zhruba o 4200 korun více.

Konec dotací

Příčinou plánovaného vysokého nárůstu cen energií je především přenesení části regulovaných plateb na odběratele. Letos je ještě kvůli energetické krizi dotoval stát, ale od ledna 2024 už tomu opět nebude. Souvisí to s plánem vlády Petra Fialy (59, ODS) konsolidovat veřejné finance. Týká se to hlavně poplatku za obnovitelné zdroje energie (POZE). Ten činí 599 korun s daní za každou spot řebovanou MWh elektřiny.

Roli také hraje typ jističe, který lidé doma mají. Od něj se totiž odvíjí měsíční platby za rezervovaný příkon. Tady se počítá s meziročním nárůstem v rozmezí 17 % až 55 %. Poradenská společnost EGÚ Brno pak upozorňuje v souvislosti s návrhem ERÚ i na možnou přípravu na proces dekarbonizace energetiky. „Ten bude i nadále navyšovat náklady na distribuci především elektřiny,“ napsala.

Jozef Síkela

Verdikt v listopadu

O tom, o kolik se nakonec zvýší cena elektřiny, ale zatím není rozhodnuto. Finální verdikt padne v listopadu, a návrh ERÚ tak může ještě doznat změn. Fiala ovšem včera ujišťoval, že zdražování elektřiny o desítky procent nehrozí. Meziročně by si lidé podle něj měli připlatit maximálně o jednotky procent. Připustil také ještě možnost úpravy návrhu ERÚ. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (56, STAN) potvrdil Fialova slova a kritizoval reakce na návrh úřadu. „Co mě překvapilo, jsou ty hysterické interpretace návrhu na regulované části,“ řekl.

U plynu méně

V případě plynu by zdražení nemělo být tak dramatické. Pro domácnosti by regulovaná složka měla vzrůst zhruba o 39 %. To by činilo zvýšení asi o 125 korun za MWh plynu. U této komodity se totiž do jeho ceny nepromítají platby POZE. „Celková cena plynu by dle propočtu ERÚ mohla klesnout až o 20 procent,“ uvedl Marek Vošahlík z ministerstva průmyslu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.