Ceny energií padají dolů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ceny energií padají dolů!

Za plyn i elektřinu bychom měli platit méně.
Za plyn i elektřinu bychom měli platit méně. (Foto Aha! – Robert Klejch)

Platíte příliš peněz za elektřinu a plyn? Už letos možná ušetříte, neboť ceny za energie letí na velkoobchodní burze dolů. A dodavatelé v Česku to začínají promítat do svých ceníků.

Letos už podruhé včera snížila ceny energií pro maloodběr společnost epet. „Ceny jsme snižovali již k 8. lednu. Umožnily nám to klesající ceny energií na burze a příznivé ceny při nákupu už v loňském třetím a čtvrtém čtvrtletí. Na klesající ceny reagujeme pravidelně a proto je od 12. února snižujeme znovu,“ řekl Roman Šmíd, ředitel prodeje společnosti epet. Dolů s cenou jde i ČEZ. „Naši strategii promítat pokles velkoobchodních cen do ceníků držíme i letos a přicházíme s dalším velkým zlevněním. Zákazníkům na fixovaných produktech cenu snížíme v průměru o 12 procent na elektřině i na plynu,“ řekl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Naopak Pražská energetika (PRE) se snížením ceny otálí. „Cenu jsme pro většinu zákazníků plošně snižovali loni v září,“ řekl mluvčí Karel Hanzelka, který upozornil na to, že v koncových cenách pro zákazníky se velkoobchodní ceny odrážejí se zpožděním.

Čeho se snížení týká?

Snížení cen se týká jen dodavatelské složky. O výši distribuční části rozhoduje každoročně Energetický regulační úřad (ERÚ). Ten od nového roku cenu za distribuci výrazně zvýšil. Navíc se do vyúčtování vrátil i poplatek za obnovitelné zdroje energie (599 Kč/MWh včetně DPH), který vzal v loňském roce na svá bedra stát, to kvůli energetické krizi.

Přečtěte si
Mirka Nová
12. 3. 2024 • 19:21

Podle mě se dá šetřit třeba změnou dodavatele energií nebo koupi nových úsporných spotřebičů až po maličkosti, jako jsou slevové kupóny. Já si je hledám na internetových stránkách http­s://sl­evovy­kupon­.net/ a s nimi ušetřím měsíčně dost peněz. Na každém nákupu jídla, drogerie, kosmetiky, ale i oblečení a bot se, tak dá ušetřit několik desítek procent z ceny.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.