Sev.en Energy možná zavře své elektrárny: Hrozí propuštění 3 tisíc lidí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Sev.en Energy možná zavře své elektrárny: Hrozí propuštění 3 tisíc lidí

Tykačovy elektrárny vyrábějí 15 % elektřiny v Česku.
Tykačovy elektrárny vyrábějí 15 % elektřiny v Česku. (Blesk:David Malík)

Spalování uhlí se přestává finančně vyplácet výrobcům elektřiny a tepla. Rostoucí problém teď zdůraznil majitel skupiny Sev. en Energy Pavel Tykač (59), který varuje, že zavře své elektrárny a doly už nejspíš příští rok.

„Situace v energetice je vážná,“ řekla serveru Seznam Zprávy mluvčí Sev.en Gabriela Sáričková. Podle ní může dojít v horizontu několika měsíců k uzavření uhelných elektráren Počerady a Chvaletice a společně s nimi i k ukončení těžby dvou hnědouhelných lomů Vršany a ČSA. Podle informací SZ Byznys by k tomu mohlo dojít už příští rok. O své místo by tak mohlo přijít okolo 3 tisíc zaměstnanců.

P. Tykač

Další místa by byla ohrožena ve firmách, které Sev.en dodávají služby a zboží. Ministerstvo průmyslu Aha! sdělilo, že musí situaci nejdřív posoudit. „Za chvíli už ale může být pozdě,“ řekl Aha! šéf Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. „Stát musí mít strategický plán, jinak za chvíli nebude mít, kde brát uhlí a tím pádem jak topit,“ dodal. Problém je zejména kvůli klesajícím cenám. Uhelné elektrárny tak přestávají zvládat si na svůj provoz vydělat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.