O dostavbu jaderných bloků se utkají dvě firmy: Westinghouse vypadl ze hry | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

O dostavbu jaderných bloků se utkají dvě firmy: Westinghouse vypadl ze hry

Dukovany
Dukovany (Profimedia.cz)

Jaderný tendr na nové bloky elektrárny v Dukovanech vstoupil do další fáze. Vláda z něj překvapivě vyřadila severoamerický Westinghouse, který nesplnil nutné podmínky. V další fázi tak pokračují francouzská EDF a korejská KHNP.

Cíl je jasný – více jaderných bloků, aby mohlo Česko mít podle vlády v budoucnosti bezpečné a stabilní dodávky elektřiny za dostupné ceny. „Rozvoj a posílení jaderné energetiky je klíčové pro zachování prosperity České republiky,“ uvedl včera premiér Petr Fiala (59, ODS). Zdůraznil, že je potřeba rozhodnout o tom, kolik nových jaderných reaktorů si nechá Česko dodat. „Dosavadní průběh tendru ukazuje, že dodávka více reaktorů současně by nám mohla zajistit nižší cenu až o jednu čtvrtinu u jednoho reaktoru,“ řekl premiér.

I proto požádal uchazeče, aby předložili nabídky na dodávku až čtyř nových reaktorů. A až podle toho se pak kabinet rozhodne, zda jich postaví méně, či více. První blok by měl být uveden do provozu do konce roku 2036.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.