Stavby a rekonstrukce: Jak získat statisíce na dotacích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Stavby a rekonstrukce: Jak získat statisíce na dotacích

.
(Shutterstock.com)

Náklady na bydlení v Česku patří mezi nejdražší v celé Evropě. A drahé nejsou jen nemovitosti a nájemné, ale i další náklady na bydlení, hlavně energie. Na těch se dá ale ušetřit renovacemi a dalšími úpravami domu. A protože nejde o zrovna levnou záležitost, stát přispívá. Jak na to, poradí deník Aha!.

Program Oprav dům po babičce

Program je určený hlavně pro mladé rodiny. Žadatel musí být zaměstnaný, podnikat nebo si hledat práci a nesmí mít žádnou další nemovitost určenou k bydlení. Zároveň všichni členové domácnosti musí mít v dané nemovitosti trvalý pobyt a také ji 10 let od dokončení projektu k bydlení využívat. To se však nevztahuje na děti, které se osamostatní.

Program slouží k zefektivnění nákladů na bydlení. V jeho rámci je povinné provést zateplení nebo jeho optimalizaci tak, aby odpovídalo požadovaným energetickým úsporám. To se netýká budov, které již optimálně zatepleny jsou. Poskytovaná částka na zateplení se pohybuje od 30 tisíc až do jednoho milionu korun.

Vedle zateplení mohou zájemci žádat o peníze na další opatření. Jedním z nich je výměna zdroje tepla, třeba starého neekologického kotle za nový na biomasu nebo tepelné čerpadlo. Z programu na to lze získat až 140 tisíc korun.

Další oblastí, na kterou jde dotaci získat, je pořízení solárních panelů. A to jak na fotovoltaiku, tak i na ty určené k ohřevu vody. Cena za takové panely jde do statisíců, ale v rámci dotace od státu lze dostat až 200 tisíc na fotovoltaický systém a až 60 tisíc na panel k ohřevu vody.

Žádat lze i o dotaci na systém řízeného větrání. Ten umožňuje mimo jiné i zpětné získávání tepla a příspěvek od státu činí 105 tisíc korun.

Dalších až 50 tisíc korun mohou žadatelé dostat, pokud se rozhodnou pro technologii získávání tepla z odpadní vody. V domech, které to umožňují, lze vytvořit i takzvanou zelenou střechu. Podle velikosti »zatravněné« plochy lze získat dotaci 800 až 1000 korun za m² čtvereční až do maximální výše 100 tisíc.

Vedle odpadní vody lze využít i vodu dešťovou. V rámci této dotace je možné získat peníze za její využití na zálivku zahrady i na splachování. Při užití pouze k zalití zahrady můžete získat až 55 tisíc korun, při kombinaci zalévání a splachování (užitková voda) ještě o 10 tisíc korun více. V kombinaci užití dešťové a odpadní vody k zalévání i splachování lze dosáhnout na 105 tisíc korun. *15 tisíc korun pak lze získat i jako dotaci na dobíjecí stanici pro elektromobil. Nabíječka však nesmí být v žádném případě určena ke komerčnímu provozu a musí být na pozemku u vašeho domu.

Celková maximální výše dotace je omezena na milion korun. Nad tuto částku lze však získat ještě bonus 50 tisíc korun na každé nezaopatřené dítě. S 10% navýšením dotace mohou počítat majitelé nemovitostí z Moravskoslezského, Karlovarského a Ústeckého kraje. Pokud o peníze na více zmíněných opatření požádáte současně, obdržíte navíc kombinační bonus 10 tisíc korun na každé opatření. Hlavní výhodou této dotace je zálohové financování. Jednoduše řečeno, peníze dostanete dopředu.

Nová zelená úsporám light

I tato dotace je určena především na opatření pro levnější bydlení, hlavně však míří na snadno proveditelné kroky. Na rozdíl od Oprav dům po babičce je především proplácena až zpětně. Lze však požádat i o zálohu. Podpořeny mohou být jen projekty provedené po 12. září 2022 žadateli, kteří měli trvalý pobyt v adrese nemovitosti už před tímto datem.

Dotační program je určen starobním důchodcům, invalidním důchodcům ve 3. stupni a lidem pobírajícím příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě. I u posledních sociálních dávek platí, že je musí zájemce pobírat v období mezi 12. zářím 2022 a dnem podání žádosti.

Jde především o opatření spojená se zateplovacími pracemi. Na zateplení fasády můžete získat dotaci až 150 tisíc korun, na střechu je určena na 120 tisíc, u stropů obdržíte 50 tisíc a na zateplení podlahy 60 tisíc.

Pokud požádáte o dotaci na výměnu oken, můžete získat 12 tisíc korun na jeden kus do maximální výše 150 tisíc.

Na výměnu vchodových dveří pak 18 tisíc korun na jedny dveře až do souhrnné výše 150 tisíc za všechny.

V rámci Nové zelené úsporám light lze žádat i o dotaci na solární panely určené k ohřevu vody. Její výše se bude lišit podle toho, zda si ponecháte stávající bojler. V případě že ano, je výše dotace 60 tisíc korun, pokud se rozhodnete pro výměnu, pak 90 tisíc korun.

Nová zelená úsporám standard

Tento program je určen všem majitelů rodinných domů, kteří chtějí zlepšit své bydlení. Dotace jsou vždy vypláceny zpětně. Jednu z dotací programu lze čerpat na energeticky nenáročnou novostavbu. Žádat může stavebník, první vlastník nebo druhý vlastník, který dům získal do dvou let od dokončení. Jednorázová částka, kterou může obdržet, je 535 tisíc korun.

Zateplit stávající obydlí můžete s dotací až 950 tisíc korun, částka však nesmí přesáhnout polovinu vašich celkových nákladů. Dalších 100 tisíc korun můžete získat na realizaci tzv. zelené střechy. U té je však podmínkou kombinace s některým z dalších opatření tohoto dotačního programu.

Na využití tepla z odpadní vody můžete získat dotaci do výše 50 tisíc korun. Na výměnu kotle, kamen nebo nákup tepelného čerpadla pak lze čerpat až 140 tisíc korun a na fotovoltaiku až o 20 tisíc korun více. I tady lze částku investovat do využití dešťové a odpadní vody. Peníze lze získat za využití dešťovky na zálivku zahrady i na splachování. Při užití pouze k zalití zahrady můžete získat až 55 tisíc korun, při kombinaci zalévání a splachování (užitková voda) ještě o 10 tisíc korun více. V kombinaci užití dešťové a odpadní vody k zalévání i splachování lze dosáhnout na 105 tisíc korun.

Další oblastí, za kterou je možné náklady proplatit, je pořízení solárních panelů. A to jak fotovoltaických, tak i těch určených k ohřevu vody. V rámci programu lze od státu dostat až 200 tisíc na fotovoltaický systém a až 60 tisíc na panel k ohřevu vody.

15 tisíc korun lze získat i na dobíjecí stanici pro elektromobil. Nabíječka však nesmí být v žádném případě určena ke komerčnímu provozu a musí být na pozemku u vašeho domu.

Sáhnout si můžete i na 105 tisíc korun určených k řízenému větrání s rekuperací.

I u této dotace lze počítat s některými bonusy. Za kombinaci některých opatření lze získat 10 tisíc korun. Platí zde i 10% navýšení pro nemovitosti v Moravskoslezském, Karlovarském a Ústeckém kraji. Až 300 tisíc korun lze získat jako bonus za environmentální řešení.

Dalších 10 tisíc korun pak získáte za připojení bojleru o objemu alespoň 120 litrů k fotovoltaice a 30 tisíc korun za kombinaci fotovoltaiky a zateplení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.