Energetický rádce Aha! Vyplatí se topit dřevem? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Energetický rádce Aha! Vyplatí se topit dřevem?

Letos budeme zase šetřit na topení.
Letos budeme zase šetřit na topení. (Foto scom)

Konce vládního stropu na ceny elektřiny a plynu se bojí polovina Čechů. Kolik dnes stojí topení a jak si zatopit i příští rok?

Kolik stojí teplo?

V našem modelovém případě počítáme s menším rodinným domkem s užitnou plochou 120 m2 a tepelnou ztrátou 12 kW zhruba odpovídající 40 let staré stavbě s vyměněnými okny. Žije v něm tříčlenná rodina a používá elektrický bojler. Srovnání vychází z průměrných cen. Pro přesnější výpočet přímo pro vaše bydlení využijte energetického specialistu.

Tudy utíká nejvíc

Dům ztrácí teplo nejčastěji skrz dveře (cca 15 %), okna (cca 10 %), stěny (cca 35 %), střechu (cca 25 %) a při větrání.

Panelové společenství

Panelové domy mají specifickou vlastnost – šetřit musejí všichni stejně. Podle odborníků stačí, aby ve všech bytech kolem vás byla teplota nižší průměrně o 1 °C, a už vám vzrostou tepelné ztráty o 21 %. Při rozdílu 3 °C už to bude 45 %. Stejně tak i ve zcela nevytápěném bytě nemusí teplota klesnout o více než 4 °C, pokud je dostatečně vytápěn sousedy.

Kotle letos nekončí

Letos je poslední sezóna, kdy si můžete zatopit ve starém kotli na uhlí či dřevo. Už příští podzim můžete za provozování kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy vyfasovat pokutu 50 tisíc korun. Přestože trendem jsou spíše tepelná čerpadla, kotle na dřevo i uhlí se stále vyrábějí a ty nové splňují emisní třídu 5 i přísnější požadavky, tzv. Ekodesign, takže v nich můžete topit bez obav.

Vládní strop končí

Vládní strop na ceny energií od 1. ledna 2024 končí. Přestože ceny jsou dnes většinou nižší, někteří odběratelé doplácejí na to, že si fixovali cenu v době vysokých. „Měli by začít jednat se svými dodavateli. Většina z nich plánuje ceny s koncem stropu snížit. Zároveň ale nedoporučujeme sjednávat delší než roční nebo dvouletou fixaci, ceny můžou klesat,“ říká Roman Šmíd ze společnosti epet.

Průzkum epetu: budeme šetřit

Přes 4/5 Čechů budou topit stejně jako loni, kdy šetřilo 77 % lidí.

Přes 15 % Čechů plánuje topit ještě méně než v minulé sezóně.

Každý druhý Čech se bojí, že po zrušení stropu ceny porostou.

Přečtěte si
Mirka Nová
25. 3. 2024 • 00:13

Rozhodně souhlasím s tím, že topení dřevem je ekonomicky výhodné, a navíc i ekologické. My máme doma krbová kamna a značnou část zimy topíme právě dřevem. Vyjde nás to levněji než plyn nebo elektrika, ale ten pocit živého ohně a vůně hořícího dřeva je k nezaplacení. Ještě jsme si zde http­s://ww­w.dr­evoa­prou­ti.cz/ pořídili proutěný koš na dřevo, který vypadá vedle krbu perfektně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.