Ministerstvo ustoupilo odporu lidí: Zrušili zákaz kamen na uhlí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Ministerstvo ustoupilo odporu lidí: Zrušili zákaz kamen na uhlí

Někteří lidé si oddechnou.
Někteří lidé si oddechnou. (Foto ara)

Kotle a kamna na uhlí, antracit a koks měly původně z českých obchodů zmizet v lednu 2025. Ministerstvo životního prostředí ale nakonec ustoupilo a prodej zakazovat nebude.

Zákaz měl původně být součástí chystané novely o ochraně ovzduší. Rezort ale tuto část po kritice vypustil. „Ministerstvo tak rozhodlo po mezirezortním připomínkovém řízení. Výrobci budou moci tyto zdroje nadále uvádět na trh, pokud odpovídají zákonným požadavkům,“ řekla Aha! mluvčí rezortu Lucie Ješátková. Ministerstvo zákaz původně odůvodnilo předpokládanou menší dostupností uhlí v budoucnu a bralo ho jako součást klimatických závazků.

Zároveň argumentovalo, že kotle se už moc neprodávají. Firmy ale namítaly, že kamna by pak lidé pořizovali v cizině, což by oslabilo český trh. To uznal i rezort. „Nepodařilo se zcela odstranit nejistotu ohledně nerovného postavení domácích výrobců a možného obcházení zákazu dovozy ze zahraničí,“ připustila Ješátková. Výrobci toto rozhodnutí vítají.

„Proti zákazu jsme vystupovali, neboť to s námi nikdo nekonzultoval a bylo to hrozně narychlo. Psali jsme i otevřený dopis premiérovi,“ uvedl šéf Asociace podniků topenářské techniky Zdeněk Lyčka. Podle Sdružení místních samospráv by zákaz měl i sociální dopady, protože řada míst v Česku ještě stále není plynofikována. „Jedinou možností pak zůstávají kotle na dřevo, což není nevyčerpatelný zdroj, a tepelné čerpadlo, jehož pořizovací cena přesahuje možnosti běžné domácnosti,“ uvedl svaz.

Motivace a dotace

Ministerstvo chce dle svých slov namísto zákazu více motivovat domácnosti k tomu, aby zastaralé zdroje tepla vyměnily za ty novější, které tolik neznečišťují ovzduší. Pomoct mají dotace. „Na výměnu starých uhelných kotlů je možné využít dotace z programu Nová zelená úsporám. Zranitelné domácnosti získají až 95 % nákladů na výměnu starého kotle za tepelná čerpadla nebo kotle na biomasu,“ uvedla Ješátková. Více informací mohou zájemci najít na internetových stránkách novazelenausporam.cz

Přečtěte si
Celebrity-chachacha
7. 10. 2023 • 10:48

Je přelidněno ,takže i zamořeno .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.