Máme hluboko do kapsy? Češi jsou mistry v pojistných podvodech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Máme hluboko do kapsy? Češi jsou mistry v pojistných podvodech

.
(Blesk)

Škrábanec na laku jsem před nehodou neměl. Podlaha v chodbě před vytopením koupelny byla rovná. To jsou snad dva nejčastější příklady, jak se Češi snaží oblafnout pojišťovny. A jdou i dál. Zabezpečovací ústavy hlásí nárůst podvodů o desítky procent.

O polovinu více šmeliny za letošní první pololetí odhalila například Generali Česká pojišťovna. „Je to alarmující. Uchráněných 521 milionů se blíží výsledkům celého předchozího roku,“ sdělil šéf jejích vyšetřovatelů Petr Kafka. Nárůst podfuků hlásí i Allianz, za půl roku je o více než 160 milionů. Podvody za výrazně více peněz eviduje i Česká podnikatelská pojišťovna. „Šetřili jsme přes 550 případů, srovnatelně s loňskem. Uchráněná hodnota ale narostla o 69 procent a dosahuje 71 milionů korun,“ sdělila její mluvčí Renata Čapková.

Víte že...

...pojistný podvod je považován za trestný čin, za který může být pachatel odsouzen k trestu odnětí svobody až na 10 let?

Je hůře?

Podle Tomáše Pavlíka z České asociace pojišťoven (ČAP) je průměrná výše pojistného podvodu 231 tisíc korun. Pojišťovny sdružené v organizaci podle něj loni odhalily podvody za 1,4 miliardy korun. „Jednou z příčin může být zhoršující se finanční situace lidí. Na statistiky může mít vliv i to, že pojišťovny disponují stále sofistikovanějšími nástroji na odhalování podvodů,“ vysvětlil.

Příklady z praxe

Pojistku uzavřel po nehodě

Obelstít pojišťovnu se pokusil řidič, který usnul za volantem, vjel rovně na kruhový objezd a naboural trojici aut. „Šetřením jsme zjistili, že vozidlo v době nehody neměl pojištěné. Pojistil ho až po nehodě a pojišťovně nahlásil jiný čas, než se nehoda stala,“ sdělila Renata Čapková. Kromě škody, kterou musí poškozeným uhradit ze svého, jej teď za podvod stíhá i policie.

Hypochondr odhalen?

Pojištěnec po úrazu soudně nárokoval náhradu škody na zdraví za ztížení společenského uplatnění. „Mělo jít o nepohyblivou končetinu od ramene, hybnost pouze dvou prstů, poruchy soustředění, paměti a občasnou ztrátu stability v prostoru. Šetřením bylo zjištěno, že muž běžně řídí vozidlo, nakupuje a navštěvuje různé instituce. Pohyboval se bez zjevných obtíží, “ sdělil Jan Marek. Pojišťovně se podle něj podařilo uchránit částku přesahující 15 milionů.

Bajka o koroptvích

Hejno koroptví na silnici si pro pojišťovnu vymyslel řidič luxusního offroadu. Vyletěl ze silnice cestou do rekreačního střediska u jedné ze středočeských přehrad. Náhradu za poškozený předek vozu a čelní sklo mu pojišťovna nevyplatila. „Detektivové zjistili, že poškození v daném místě tímto způsobem a v tomto rozsahu nemohlo v žádném případě vzniknout, což potvrdil i přizvaný soudní znalec,“ vysvětlil Jan Marek.

Škodu navýšil na pětinásobek

Vytřískat něco navíc z neštěstí se pokoušel majitel kravína, který zachvátily plameny. Od pojišťovny nárokoval půl milionu. Předložil ale zmanipulovanou dokumentaci zakrývající havarijní stav střechy před požárem. „Šlo o účelové navýšení škody. Byla vyplacena pouze skutečně vzniklá škoda o více než 400 tisíc korun nižší,“ sdělil Jan Marek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.