Nejbláznivější pojistky: Na Floridě jste si mohli pojistit únos mimozemšťany | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nejbláznivější pojistky: Na Floridě jste si mohli pojistit únos mimozemšťany

 (Shutterstock)

Nezdá se to, ale i pojišťováci mají smysl pro humor. Jak jinak vysvětlit, že existuje třeba pojištění únosu mimozemskou civilizací? Přečtěte si o 5 nejbláznivějších pojištěních. My kroutíme hlavou hlavně nad dvojkou a trojkou. A co vy?

1. Pojištění nohou, co vedou až do nebe

O německé topmodelce Heidi Klumové se říká, že by na své nohy měla mít zbrojní pas. Aby ne – v minulosti je měla dokonce pojištěné na závratné 2 miliony amerických dolarů. Ve slavné talkshow Ellen DeGeneresové Heidi v lednu 2022 prozradila, že nohy jí nechal pojistit jeden z jejích klientů. Mimochodem, dražší byla pravá, na levé má Heidi totiž jizvu z dětství.

A slavná topmodelka není jedinou známou osobností, která má pojištěnou konkrétní část těla. Nohy si před pár lety nechala pojistit i Taylor Swift (a to na 40 milionů dolarů), Bruce Springsteen si hlasivky cení na 6 milionů dolarů a třeba Keith Richards z Rolling Stones má údajně svůj prostředníček kvůli hraní na kytaru pojištěný na 1,6 milionu dolarů.

2. Pojištění proti duchům

Majitelé hotelu Royal Falcon v britském Suffolku se v roce 2002 rozhodli pro sjednání spiritistického pojištění. Za 500 liber ročně se jim pojišťovna zavázala vyplatit až 1 milion liber, pokud zaměstnancům nebo hostům způsobí újmu na zdraví duch, poltergeist nebo jiné paranormální jevy v několik set let staré budově.

3. Pojištění únosu mimozemšťany

Že na duchy nevěříte? A co UFO? V devadesátých letech 20. století jste se na americké Floridě mohli pojistit pro případ únosu mimozemšťany. Asi nebude náhoda, že to bylo v době, kdy celá planeta v televizi hltala seriál Akta X. Kromě peněžního plnění zahrnovala pojistka i psychiatrickou pomoc nebo ochranu před veřejným posměchem. A dokonce i případné odškodnění pro rodinu, pokud by vás „emzáci“ nevrátili vcelku.

4. Pojištění pro případ početí dvojčat (a vícerčat)

Akce dva za cenu jednoho zní skvěle v teleshoppingu, u gynekologa to taková legrace být nemusí. Šance na početí dvojčat není vysoká, ale ani zanedbatelná – zhruba 1 až 3 %. Proto v některých zemích existuje pojištění pro případ početí a narození dvojčat a vícerčat. Pojistka vám pomůže zvládnout rizika spojená s těhotenstvím a porodem i zvýšené finanční náklady na velký kočárek, dvojnásobné množství plínek a oblečení.

5. Pojištění svatby

Pro novomanžele to má být nejkrásnější den v životě. Jenže při organizaci mejdanu za statisíce se toho může tolik zvrtnout: od zničení nevěstiných šatů přes opilého fotografa až po odvolání rezervace svatebního místa. Právě s hašením takových situací (a především s nimi spojených finančních nákladů) na poslední chvíli vám může pomoci pojistka. Jen pozor, útěk nevěsty nebo ženicha od oltáře nebývá součástí pojistných podmínek.

Místo zbytečností si pořiďte opravdu užitečné pojištění

U nás v Česku je podobně bláznivých pojistek pomálu. Podle České asociace pojišťoven tu zdaleka nejvíc letí pojištění majetku. Konkrétně pojištění domácnosti, které chrání vybavení, nábytek, domácí spotřebiče a osobní věci, má sjednané na 65 % Čechů. Pojištění nemovitosti, které kryje například zdi, okna, střechu nebo třeba kotel, pak 55 % z nás.

Jen pozor, i pokud patříte k zodpovědnější většině a pojištění bytu máte, není od věci nechat si smlouvu proklepnout. Zvlášť pokud už je to nějaký ten pátek, co jste ji podepisovali. Kvůli neustálému zvyšování cen je podle ČAP jen asi třetina smluv nastavena na dostatečně vysokou částku. Nicméně například u KB Pojišťovny jste vždy pojištění na aktuální hodnotu nemovitosti a vybavení kryjeme v ceně nových věcí.

Majetku si ceníme více než života?

Životní pojištění má totiž podle ČAP sjednané polovina populace. Přitom právě životní pojištění pomůže finančně zvládnout těžké životní chvíle spojené s těžkým onemocněním nebo vážným úrazem. Podle statistik Národního onkologického programu postihne rakovina každého 3. obyvatele Česka a Ústav zdravotnických informací a statistiky pak uvádí, že průměrná délka pracovní neschopnosti byla v roce 2021 v tomto případě 128,8 dne. I to jsou některé z argumentů, proč nepodceňovat ani životní pojištění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.