Jak na to nejlepší uspořádání kuchyně?
Kuchyně patří mezi ty nejdůležitější místnosti v každém bytě. Tady se odehrává velká část našich životů. Děti tu píší úkoly, my vaříme, pak tu společně stolujeme. Kdo má štěstí a má na ni dostatek prostoru, ten se nemusí omezovat a může si ji uspořádat tak, jak chce.
Bez kuchyně se neobejdete
I ten, kdo má jen omezený prostor k bydlení, by na kuchyň neměl zapomínat. Co na tom, že jde jen o jednu skříňku, varnou desku a dřez na nádobí místo rohové kuchyňské linky? Kuchyň má své místo v každé domácnosti, kde jinde taky připravit všechny ty dobroty, na kterých si se svými nejbližšími pochutnáte?
Jaké zvolit uspořádání kuchyně?
Rozestavění kuchyňské linky a spotřebičů se odvíjí od prostoru, který máte k dispozici, od toho, zda jste pravák nebo levák a taky od toho, jak často a k čemu budete kuchyni využívat. Kdo vaří jen výjimečně, ten asi nepotřebuje metry pracovního prostoru a nejrůznější spotřebiče, kdo vaří rád a často, ten bude rád za každý centimetr pracovní plochy.
- Kuchyně do I má jednořadé uspořádání a je typická pro studentské koleje nebo malé byty v paneláku.
- Kuchyně do L šetří místo, vsadit na ni můžete v menších v prostorech jako například malých panelákových bytech. Když do ní zakomponujete rohovou skříňku, získáte úložný prostor navíc a využijete i problematický roh místnosti.
- Kuchyně do U patří tam, kde prostor nemusíte tolik řešit. Poskytne vám velkou pracovní plochu a skládá se ze tří částí, dvou protilehlých řad kuchyňské linky a jednoho spojovacího dílu. Všechny díly mohou mít různé rozměry.
- Kuchyně s ostrůvkem patří k hitům dnešní doby, od kuchyně do L nebo kuchyně do U se liší volně stojícím ostrůvkem mimo linku. Ten může posloužit jako pracovní plocha, stůl nebo na něm mohou stát různé spotřebiče, případně v něm může být zabudovaná varná deska. V takovém případě nad ostrůvek pořiďte i komínový odsavač par.
Víte, že v kuchyni oceníte maximum možných úložných prostor? I když se to ze začátku možná nezdá, časem je oceníte. Všechno nádobí a kuchyňské pomocníky, které si pořídíte, totiž budete mít kam uklidit. Nemusí přece stát na lince a překážet tam.
Mějte na paměti i kuchyňské zóny
Prostor je to, co mnohým z nás v kuchyni chybí a závidíme těm, kdo ho nemusí řešit. Pokud i vy máte to štěstí, můžete se radovat. Ani vy ale nesmíte zapomínat na rozmístění spotřebičů a kuchyně podle varných zón.
Příprava každého jídla totiž probíhá postupně. Začíná tím, že suroviny přinesete domů, vybalíte je z tašek, umístíte tam, kam patří a až pak s nimi jdete pracovat, připravit je a uvařit. A přesně tomu by jednotlivé zóny měly odpovídat. Kuchyň dělíme do 4 zón.
- Varná zóna by měla obsahovat sporák, troubu, mikrovlnnou troubu, varnou konvici a další spotřebiče, které vám pomohou potraviny tepelně upravit. Samozřejmostí by měl být nad varnou zónou odsavač par.
- Mycí zóna musí být dobře přístupná a měla by navazovat hned na varnou zónu. Své uplatnění v ní najde dřez a odkapávač nádobí. Mýt v ní budete jak použité hrnce, talíře, nože, prkénka apod., tak potřebné suroviny.
- Přípravná zóna musí být dostatečně velká plocha v blízkosti varné zóny. Budete na ni totiž připravovat všechny suroviny.
- Odkládací zóna by se měla nacházet u skladovacích prostor, čím větší bude, tím lépe, rozhodně na ni nezapomínejte.