Jak na to nejlepší uspořádání kuchyně? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Jak na to nejlepší uspořádání kuchyně?

 (XXXLutz CZ s.r.o.)

Kuchyně patří mezi ty nejdůležitější místnosti v každém bytě. Tady se odehrává velká část našich životů. Děti tu píší úkoly, my vaříme, pak tu společně stolujeme. Kdo má štěstí a má na ni dostatek prostoru, ten se nemusí omezovat a může si ji uspořádat tak, jak chce.

Bez kuchyně se neobejdete

I ten, kdo má jen omezený prostor k bydlení, by na kuchyň neměl zapomínat. Co na tom, že jde jen o jednu skříňku, varnou desku a dřez na nádobí místo rohové kuchyňské linky? Kuchyň má své místo v každé domácnosti, kde jinde taky připravit všechny ty dobroty, na kterých si se svými nejbližšími pochutnáte?

Jaké zvolit uspořádání kuchyně?

Rozestavění kuchyňské linky a spotřebičů se odvíjí od prostoru, který máte k dispozici, od toho, zda jste pravák nebo levák a taky od toho, jak často a k čemu budete kuchyni využívat. Kdo vaří jen výjimečně, ten asi nepotřebuje metry pracovního prostoru a nejrůznější spotřebiče, kdo vaří rád a často, ten bude rád za každý centimetr pracovní plochy.

  • Kuchyně do I má jednořadé uspořádání a je typická pro studentské koleje nebo malé byty v paneláku.
  • Kuchyně do L šetří místo, vsadit na ni můžete v menších v prostorech jako například malých panelákových bytech. Když do ní zakomponujete rohovou skříňku, získáte úložný prostor navíc a využijete i problematický roh místnosti.
  • Kuchyně do U patří tam, kde prostor nemusíte tolik řešit. Poskytne vám velkou pracovní plochu a skládá se ze tří částí, dvou protilehlých řad kuchyňské linky a jednoho spojovacího dílu. Všechny díly mohou mít různé rozměry.
  • Kuchyně s ostrůvkem patří k hitům dnešní doby, od kuchyně do L nebo kuchyně do U se liší volně stojícím ostrůvkem mimo linku. Ten může posloužit jako pracovní plocha, stůl nebo na něm mohou stát různé spotřebiče, případně v něm může být zabudovaná varná deska. V takovém případě nad ostrůvek pořiďte i komínový odsavač par.

Víte, že v kuchyni oceníte maximum možných úložných prostor? I když se to ze začátku možná nezdá, časem je oceníte. Všechno nádobí a kuchyňské pomocníky, které si pořídíte, totiž budete mít kam uklidit. Nemusí přece stát na lince a překážet tam.

Mějte na paměti i kuchyňské zóny

Prostor je to, co mnohým z nás v kuchyni chybí a závidíme těm, kdo ho nemusí řešit. Pokud i vy máte to štěstí, můžete se radovat. Ani vy ale nesmíte zapomínat na rozmístění spotřebičů a kuchyně podle varných zón.

Příprava každého jídla totiž probíhá postupně. Začíná tím, že suroviny přinesete domů, vybalíte je z tašek, umístíte tam, kam patří a až pak s nimi jdete pracovat, připravit je a uvařit. A přesně tomu by jednotlivé zóny měly odpovídat. Kuchyň dělíme do 4 zón.

  • Varná zóna by měla obsahovat sporák, troubu, mikrovlnnou troubu, varnou konvici a další spotřebiče, které vám pomohou potraviny tepelně upravit. Samozřejmostí by měl být nad varnou zónou odsavač par.
  • Mycí zóna musí být dobře přístupná a měla by navazovat hned na varnou zónu. Své uplatnění v ní najde dřez a odkapávač nádobí. Mýt v ní budete jak použité hrnce, talíře, nože, prkénka apod., tak potřebné suroviny.
  • Přípravná zóna musí být dostatečně velká plocha v blízkosti varné zóny. Budete na ni totiž připravovat všechny suroviny.
  • Odkládací zóna by se měla nacházet u skladovacích prostor, čím větší bude, tím lépe, rozhodně na ni nezapomínejte.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.