Víme, jak ušetřit při nakupování | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Víme, jak ušetřit při nakupování

 (Tesco Stores ČR a.s.)

Kdo šetří, má za tři. A při míře inflace, která v listopadu 2022 dosáhla 14,4 %, to platí dvojnásob (zdroj: Český statistický úřad). Poradíme, jak chytře nakupovat potraviny. Ulevíte rodinnému rozpočtu a získáte peníze navíc, které se vám mohou v budoucnu hodit.

Sepište si nákupní seznam a stanovte si rozpočet na potraviny

Udělejte si pořádek ve svém rodinném rozpočtu. Podívejte se do internetového bankovnictví a spočítejte, kolik průměrně utratíte měsíčně za potraviny.

Nezapomeňte se také podívat, za co utrácíte nejčastěji. Je to pravidelná káva s sebou v oblíbené kavárně nebo pravidelné obědy s kolegy z práce? Zkuste se zamyslet, jestli některý z takových malých výdajů nemůžete omezit. Často totiž tyto malé položky v měsíčním horizontu udělají velké částky. 3× týdně cappuccino s sebou za 70 Kč znamená měsíčně utracených 840 Kč! A to už není tak málo.

Jakmile víte, za co běžně utrácíte, zkuste si stanovit měsíční rozpočet na potraviny, který budete dodržovat. S rozpočtem si pak můžete promyslet i to, co budete celý týden jíst. Na základě receptů se podíváte, co vám doma chybí a sepíšete si nákupní seznam.

V obchodě se řiďte nákupním seznamem a nechoďte nakupovat s dětmi

Nechoďte do nákupních center jenom proto, že se doma nudíte. To raději vyrazte na procházku do přírody, která vás nebude stát ani korunu. I návštěvu obchodu si vždy naplánujte a nezapomeňte si s sebou vzít nákupní seznam i vlastní tašku. Díky seznamu strávíte v obchodě méně času – snížíte šanci, že nakoupíte produkt, který jste vůbec neměli v plánu koupit.

Držte se seznamu! Nákupní seznam funguje jako ochranný štít před všemi produkty, které se náhodou objeví ve vašem nákupním košíku. Pokud je to alespoň trochu možné, vyhněte se také společnému nakupování s vašimi potomky. Děti se v obchodě obvykle chovají jako neřízené střely – nejraději by vykoupily celé oddělení sladkostí a je náročné (dost často vyloženě nereálné) jim vysvětlit, že tu čokoládu Milka v seznamu opravdu nemáte.

Využívejte chytře věrnostní programy a slevové poukázky

Sledujte slevové akce a využívejte věrnostní program, který daný obchod svým zákazníkům nabízí. Jen pozor, v obchodě se pak nesmíte bezmyšlenkovitě zlákat k impulzivnímu nákupu zlevněné potraviny. Vždy přemýšlejte o tom, jestli produkt opravdu využijete.

TIP: V obchodech Tesco s věrnostní kartou Tesco Clubcard sbíráte za každý nákup body, které pak můžete proměnit za slevové kupony. Kromě toho na vás čekají v Tesco také speciální produkty v akci, za které s věrnostní kartou zaplatíte méně.

Využívejte velká balení a nebojte se potravin privátních značek

Potraviny, které využíváte často, se vyplatí nakoupit ve větším balení – obvykle vyjde levněji. Do zásoby ale nakupujte jen trvanlivé potraviny, u kterých víte, že opravdu dlouho vydrží. Zeleninu, maso a mléčné výrobky nemá smysl kupovat ve velkém, protože je pravděpodobně nestihnete sníst a pak je prošlé vyhodíte.

Nebojte privátních značek obchodu, ve kterém nakupujete. Jsou obvykle levnější ale jejich kvalita není nižší.

TIP: Máte velký mrazák? Rozhodně se vyplatí koupit celé kuře, které naporcujete a jednotlivé části zamrazíte zvlášť. Z kostí a vnitřností připravíte vývar, z prsních řízků uděláte nedělní oběd, stehna zapečete se zeleninou a křidýlka připravíte manželovi jako chuťovku po večeři.

Choďte nakupovat s hotovostí, kreditní kartu nechte doma

Na nákupy choďte vždy s předem danou částkou, kterou máte v plánu utratit. Platební kartu raději nechte doma a telefonem také neplaťte. Při platbě v hotovosti si uvědomujete reálnou hodnotu peněz a bude pro vás těžší bankovky utratit. V případě karty vás tolik netrápí vyšší částky, protože peníze reálně z peněženky vlastně nevytahujete.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.