Češi si koupí elektřinu od souseda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Češi si koupí elektřinu od souseda!

ilustrační foto
ilustrační foto (e15 Michaela Szkanderová)

Dokážete si představit, že budete prodávat elektřinu, kterou vyrobí vaše fotovoltaické panely, třeba sousedovi nebo ji pošlete rodičům v sousedním městě? Brzo se toho dočkáte. Stát totiž dokončuje přípravy komunitní energetiky v Česku.

Vše odstartuje už 1. července. Úřady musí jen dokončit některé právní předpisy a zřízení Elektroenergetického datového centra (EDC), které vyjde asi na miliardu. „Z toho 800 milionů chce stát použít z evropských zdrojů,“ řekl René Neděla, vrchní ředitel sekce energetiky a jaderných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu.

V podstatě jde o to, že se parta lidí domluví, že přebytky energie, kterou vyrobí, prodají lidem v okolí nebo třeba i sami sobě, například na chalupu, než aby je prodávali dodavatelům. Přes distribuční síť se tak bude sdílet komunitní energie. Aby vše mohlo fungovat, budou muset být odběrná místa opatřena průběhovým měřidlem. Zatímco klasická měřidla dělají odečet jednou ročně, ta průběhová to zvládají každých 15 minut.

Přečtěte si
AHel
18. 4. 2024 • 19:05

Nejsou důležitější věci, než posílat "nějak" rodičům energii. zase eneregetický monopol si dělá co chce a občan ČR zase utře nos.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.