Ministerstvo a antimonopolní úřad se dohodli: Posvítí si na ceny v řetězcích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Ministerstvo a antimonopolní úřad se dohodli: Posvítí si na ceny v řetězcích

Od ledna se má zdražovat.
Od ledna se má zdražovat. (Archiv Blesku)

Šponování cen potravin by měla být udělána přítrž. Pokouší se o to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který připraví do 15. ledna návrh změn zákona. Ty by měly umožnit lépe reagovat na některé situace na trhu, které mohou působit podezřele.

Předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna (45) o jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným (47, KDU-ČSL) požádal poté, co zástupci obchodních řetězců a Svazu obchodu a cestovního ruchu oznámili, že chtějí v novém roce zdražit. „A to přestože klesne sazba DPH z 15 na 12 %,“ připomněl šéf rezortu zemědělství.

Není divu, že ho to znepokojilo. Shodl se s Mlsnou na tom, že sice ÚOHS ani ministerstvo nejsou orgány, které by tvořily ceny, ale vadí jim, že podle současných pravidel nemůže antimonopolní úřad ukládat firmám žádné závazky. „Nabízí se velký prostor pro úpravu zákona. A tu chceme,“ doplnil. Tématem schůzky byly též slevové akce. Slev se ale návrh nedotkne.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.