Vánoční nákup za rohem: Kolik letos zaplatíte? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Vánoční nákup za rohem: Kolik letos zaplatíte?

Letos se pěkně prohneme
Letos se pěkně prohneme (profimedia)

O víkendu na stolech zavoní svatomartinská husa, a to znamená, že advent se nezadržitelně blíží. A s ním spojené vánoční přípravy a nákupy. Kolik nás letos budou svátky stát? A bude to horší než loni? Na to v pořadu Blesk Epicentrum odpovídal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda (43).

Vánoční nákupy by podle Kovandy mohly letos dopadnout dobře. Ceny potravin prý ve srovnání se začátkem roku padají a padat budou. „V případě másla a mléka je ten pokles poměrně citelný. Výjimkou je třeba vepřové, které nezlevňuje, ale většina základních potravin ano,“ tvrdí. Lidé si ale prý navykli na vysoké ceny a obchodníci si na tom mastí kapsu. Což zabolí některé z těch kteří jsou už z drahoty vyždímáni. „Pro ně to budou nejchudší Vánoce za posledních řadu let. Jsou to často senioři, samoživitelé, tzv. pracující chudí, dlouhodobě nemocní atd.,“ uvedl ekonom.

Advent by ale i tak měl být letos podle něj bohatý. Průměrná domácnost by mohla za Vánoce dát až 13 tisíc korun, odhaduje ekonom. Důrazně ale varuje, aby si hlavně lidé s ne příliš vysokými příjmy na svátky brali půjčky, protože se pak mohou dostat do dluhové pasti. „V takovýchto smutných příbězích si třeba rodiče vezmou půjčku u nějakého finančního žraloka, který jim ale napaří obrovský úrok. Pak se dostávají do dluhové spirály, která končí i exekucemi,“ vysvětlil Kovanda.

Dražší rohlíčky i pracny

Podle Kovandy cukroví zdraží v průměru o 5 až 10 %. Radí proto upéct si vlastní. „Dobře upečený kilogram vanilkových rohlíčků může při domácí přípravě vyjít na 400 až 500 korun. Co se týče nákupu v hypermarketu, tak tam ta cena může být srovnatelná, ale kvalita horší,“ varoval. U profesionálního cukráře se prý cena může pohybovat okolo tisícovky za kilo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.