Dobrodružství chutí, které zahřeje: Nebe v hrnku!
Po dlouhém létě přece jen přišel podzim a místo drinků s paraplíčkem teď přijdou k chuti nápoje teplé. Rozproudí krev, zahřejí. Nudí vás už osvědčené klasiky? Vyzkoušejte něco nového...
Teplá hruška
Potřebujete: (na jeden nápoj) 150 ml 50% hruškového džusu, ½ lžičky mleté skořice, 4 ochucené vodky, celou skořici na ozdobu.
Postup: Ohřejte džus – neměl by se vařit, ale jen pěnit. Do sklenice nasypte půl lžičky mleté skořice, dolijte 4 cl ochucené vodky a horkým džusem. Ozdobte míchátkem z celé skořice. Výsledná chuť se mění podle příchutě vodky, například brusinková nebo grepová dodá nápoji ostrost, mangová zase sladkost. Nealkoholická varianta je vhodná pro děti.
Opilé jablko
Potřebujete: 0,7 l bílého rumu, 0,2 l jablečného džusu, skořici, zimní koření – badyán, anýz, citronová kůra.
Postup: Do lahve s bílým rumem vložte na týden 1 – 2 tyčinky skořice. Získáte výborný skořicový rum. Skořici však vylovte po týdnu, rum by jinak zhořkl. Ohřejte 200 ml jablečného džusu se sáčkem zimního koření a zalijte 4 cl skořicového rumu.
Růžový svařák
Potřebujete: 0,7 l růžového vína, kůru z půlky citronu, hřebíček, skořici a badyán, 1 mandarinku, 1 jablko, 1 pomeranč.
Postup: Do skleněné varné konvičky nalijte růžové, přidejte kůru z půlky citronu, skořici a badyán. Přiveďte těsně k bodu varu. Do zahřátých hrnků vložte kousky čerstvé mandarinky a jablka, plátek pomeranče s kůrou napíchanou hřebíčkem.
Svařené pivo
Potřebujete: 1 lahev tmavého piva, 1 tyčinku skořice, 3 hřebíčky, 1 pomeranč (na šťávu a kůru), 2 lžíce medu (dle chuti).
Postup: Ve velkém hrnci smíchejte pivo, tyčinku skořice, hřebíčky, pomerančovou šťávu a kůru. Přidejte med a míchejte, dokud se med úplně nerozpustí. Ohřejte směs na středním ohni, ale nedovolte ji vařit. Svařujte asi 10 – 15 minut, aby se chutě propojily. Odeberte koření, podávejte horké.
Třešňový grog
Potřebujete: 200 ml třešňovice, 100 ml griotky, 500 ml vody, 8 lžic medu, 4 hřebíčky, tyčinku skořice, šťávu ze dvou citronů.
Postup: Do hrnce dejte med, hřebíček a skořici, zalijte vodou a zahřejte. Když med dosáhne úrovně hladiny vody, odstavte ho z ohně. Přilijte třešňovici, griotku a citronovou šťávu. Nalijte do předehřátých sklenic a pijte co nejteplejší.
Kořeněný punč
Potřebujete: 2 sáčky ibiškového čaje, hvězdičku badyánu, dvě tyčinky skořice, 5 ks hřebíčku, 2 kusy kardamomu, 1,2 dl pomerančové šťávy, 1,2 dl šťávy z granátového jablka, 4 plátky pomeranče, 2 pl medu, pomerančový likér podle chuti.
Postup: Svařte 500 ml vody, vložte sáčky s čajem a všechno koření. Pak zvolna vařte 10 minut. Poté přidejte šťávu z pomeranče a granátového jablka a vařte ještě 15 minut. Vyjměte sáčky s čajem i koření a do hrnce vložte plátky pomeranče. Doslaďte medem a přidejte likér podle chuti. Nalijte do skleněných hrníčků, přidejte do každého plátek pomeranče se svitkem skořice a podávejte horké.