Dobrodružství chutí, které zahřeje: Nebe v hrnku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dobrodružství chutí, které zahřeje: Nebe v hrnku!

Horké nápoje do sychravých dní
Horké nápoje do sychravých dní (Foto scom, ara)

Po dlouhém létě přece jen přišel podzim a místo drinků s paraplíčkem teď přijdou k chuti nápoje teplé. Rozproudí krev, zahřejí. Nudí vás už osvědčené klasiky? Vyzkoušejte něco nového...

Teplá hruška

Potřebujete: (na jeden nápoj) 150 ml 50% hruškového džusu, ½ lžičky mleté skořice, 4 ochucené vodky, celou skořici na ozdobu.

Postup: Ohřejte džus – neměl by se vařit, ale jen pěnit. Do sklenice nasypte půl lžičky mleté skořice, dolijte 4 cl ochucené vodky a horkým džusem. Ozdobte míchátkem z celé skořice. Výsledná chuť se mění podle příchutě vodky, například brusinková nebo grepová dodá nápoji ostrost, mangová zase sladkost. Nealkoholická varianta je vhodná pro děti.

Opilé jablko

Potřebujete: 0,7 l bílého rumu, 0,2 l jablečného džusu, skořici, zimní koření – badyán, anýz, citronová kůra.

Postup: Do lahve s bílým rumem vložte na týden 1 – 2 tyčinky skořice. Získáte výborný skořicový rum. Skořici však vylovte po týdnu, rum by jinak zhořkl. Ohřejte 200 ml jablečného džusu se sáčkem zimního koření a zalijte 4 cl skořicového rumu.

Růžový svařák

Potřebujete: 0,7 l růžového vína, kůru z půlky citronu, hřebíček, skořici a badyán, 1 mandarinku, 1 jablko, 1 pomeranč.

Postup: Do skleněné varné konvičky nalijte růžové, přidejte kůru z půlky citronu, skořici a badyán. Přiveďte těsně k bodu varu. Do zahřátých hrnků vložte kousky čerstvé mandarinky a jablka, plátek pomeranče s kůrou napíchanou hřebíčkem.

Svařené pivo

Potřebujete: 1 lahev tmavého piva, 1 tyčinku skořice, 3 hřebíčky, 1 pomeranč (na šťávu a kůru), 2 lžíce medu (dle chuti).

Postup: Ve velkém hrnci smíchejte pivo, tyčinku skořice, hřebíčky, pomerančovou šťávu a kůru. Přidejte med a míchejte, dokud se med úplně nerozpustí. Ohřejte směs na středním ohni, ale nedovolte ji vařit. Svařujte asi 10 – 15 minut, aby se chutě propojily. Odeberte koření, podávejte horké.

Třešňový grog

Potřebujete: 200 ml třešňovice, 100 ml griotky, 500 ml vody, 8 lžic medu, 4 hřebíčky, tyčinku skořice, šťávu ze dvou citronů.

Postup: Do hrnce dejte med, hřebíček a skořici, zalijte vodou a zahřejte. Když med dosáhne úrovně hladiny vody, odstavte ho z ohně. Přilijte třešňovici, griotku a citronovou šťávu. Nalijte do předehřátých sklenic a pijte co nejteplejší.

Kořeněný punč

Potřebujete: 2 sáčky ibiškového čaje, hvězdičku badyánu, dvě tyčinky skořice, 5 ks hřebíčku, 2 kusy kardamomu, 1,2 dl pomerančové šťávy, 1,2 dl šťávy z granátového jablka, 4 plátky pomeranče, 2 pl medu, pomerančový likér podle chuti.

Postup: Svařte 500 ml vody, vložte sáčky s čajem a všechno koření. Pak zvolna vařte 10 minut. Poté přidejte šťávu z pomeranče a granátového jablka a vařte ještě 15 minut. Vyjměte sáčky s čajem i koření a do hrnce vložte plátky pomeranče. Doslaďte medem a přidejte likér podle chuti. Nalijte do skleněných hrníčků, přidejte do každého plátek pomeranče se svitkem skořice a podávejte horké.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.