5 nejlepších horkých nápojů do sychravého počasí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 24. ledna 2022

Svátek slaví Milena, zítra Miloš

5 nejlepších horkých nápojů do sychravého počasí

Zahřejte se domácím horkým drinkem.
Zahřejte se domácím horkým drinkem. (Foto scom, Akademie kvality)

Na podzim je důležité neprochladnout. Kromě dobře zvoleného oblečení jsou skvělou prevencí před nachlazením i lahodné horké nápoje. Aha! vám přináší 5 nejlepších, které vás zahřejí na těle i pohladí po duši...

Bílá horká čokoláda

Potřebujete: 400 ml mléka, 200 g bílé čokolády, 300 ml smetany ke šlehání (33 %), 1 vanilkový lusk. Postup: Mléko zahřejte a vyškrábněte do něj vanilkový lusk. Přidejte nalámanou bílou čokoládu. Nechte rozpustit. Poté přilijte 100 ml smetany, prohřejte a rozlejte do 2 hrníčků. Navrch dejte šlehačku vyšlehanou ze zbylé smetany.

Svařený jablečný mošt

Potřebujete: 800 ml jablečného moštu, 1 celá skořice, 4 hřebíčky, 2 cm čerstvého zázvoru, 2 sáčky černého čaje, citron a jablko na podávání. Postup: Mošt nalijte do hrnce, přidejte skořici a hřebíček. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky a přidejte do moštu. Přiveďte k varu a nechte vařit 2 minuty. Poté odstavte. Do moštu ponořte pytlíky s čajem a nechte 3 minuty louhovat. Poté vyndejte a svařený mošť sceďte. Rozlejte do čtyř hrnků a podávejte s citronem a kouskem čerstvého jablka. Tip Aha!: Dospělí si mohou svařený mošt »vylepšit« přidáním rumu dle vlastní chuti.

Dýňové latte

Potřebujete: 1 hrnek dýňového pyré, 4 hrnky plnotučného mléka, ½ hrnku třtinového cukru, 1 lžička skořice, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžíce vanilkového extraktu, 4 hotová espressa a šlehačka a skořice k podávání. Postup: Smíchejte pyré, skořici a muškátový oříšek. Přendejte do kastrůlku a promíchejte s mlékem, cukrem a vanilkovým exktraktem. Povařte (ale nenechte přejít varem) a přitom směs šlehejte ručním šlehačem. Poté rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Dýňovou směs rozlijte do 4 vyšších sklenic na latté. Do každé vlijte hotové espresso a ozdobte šlehačkou a poprašte skořicí.

Hot Toddy

Potřebujete: 1 ½ hrnku vody, 90 ml whiskey, 4 – 6 lžiček medu, 4 – 6 lžiček citronové šťávy, 2 kolečka citronu a 2 celé skořice na podávání. Postup: V kastrůlku přiveďte vodu k varu, přelijte ji do dvou hrnků. Do každého přidejte 45 ml whiskey a dle chuti přimíchejte med a citron. Každý hrnek ozdobte kolečkem citronu a celou skořicí.

Pomerančový punč se zázvorem

Potřebujete: 200 ml vody, 1 sáček černého čaje, 2 cm kousek zázvoru, 800 ml pomerančového džusu, 4 lžíce medu, 1 pomeranč, badyán a hřebíček na podávání. Postup: Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, Vodu přiveďte k varu a nechte v ní 3 minuty louhovat sáček s čajem. Poté přilijte pomerančový džus a znovu směs přiveďte k varu. Vmíchejte med, přidejte zázvor a nechte 3 minuty prohřát. Do 4 vyšších sklenic s tlustým sklem dejte plátky pomeranče a zalijte punčem a dozdobte hvězdičkou badyánu a hřebíčkem.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.