5 nejlepších horkých nápojů do sychravého počasí
Na podzim je důležité neprochladnout. Kromě dobře zvoleného oblečení jsou skvělou prevencí před nachlazením i lahodné horké nápoje. Aha! vám přináší 5 nejlepších, které vás zahřejí na těle i pohladí po duši...
Bílá horká čokoláda
Potřebujete: 400 ml mléka, 200 g bílé čokolády, 300 ml smetany ke šlehání (33 %), 1 vanilkový lusk. Postup: Mléko zahřejte a vyškrábněte do něj vanilkový lusk. Přidejte nalámanou bílou čokoládu. Nechte rozpustit. Poté přilijte 100 ml smetany, prohřejte a rozlejte do 2 hrníčků. Navrch dejte šlehačku vyšlehanou ze zbylé smetany.
Svařený jablečný mošt
Potřebujete: 800 ml jablečného moštu, 1 celá skořice, 4 hřebíčky, 2 cm čerstvého zázvoru, 2 sáčky černého čaje, citron a jablko na podávání. Postup: Mošt nalijte do hrnce, přidejte skořici a hřebíček. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky a přidejte do moštu. Přiveďte k varu a nechte vařit 2 minuty. Poté odstavte. Do moštu ponořte pytlíky s čajem a nechte 3 minuty louhovat. Poté vyndejte a svařený mošť sceďte. Rozlejte do čtyř hrnků a podávejte s citronem a kouskem čerstvého jablka. Tip Aha!: Dospělí si mohou svařený mošt »vylepšit« přidáním rumu dle vlastní chuti.
Dýňové latte
Potřebujete: 1 hrnek dýňového pyré, 4 hrnky plnotučného mléka, ½ hrnku třtinového cukru, 1 lžička skořice, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžíce vanilkového extraktu, 4 hotová espressa a šlehačka a skořice k podávání. Postup: Smíchejte pyré, skořici a muškátový oříšek. Přendejte do kastrůlku a promíchejte s mlékem, cukrem a vanilkovým exktraktem. Povařte (ale nenechte přejít varem) a přitom směs šlehejte ručním šlehačem. Poté rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Dýňovou směs rozlijte do 4 vyšších sklenic na latté. Do každé vlijte hotové espresso a ozdobte šlehačkou a poprašte skořicí.
Hot Toddy
Potřebujete: 1 ½ hrnku vody, 90 ml whiskey, 4 – 6 lžiček medu, 4 – 6 lžiček citronové šťávy, 2 kolečka citronu a 2 celé skořice na podávání. Postup: V kastrůlku přiveďte vodu k varu, přelijte ji do dvou hrnků. Do každého přidejte 45 ml whiskey a dle chuti přimíchejte med a citron. Každý hrnek ozdobte kolečkem citronu a celou skořicí.
Pomerančový punč se zázvorem
Potřebujete: 200 ml vody, 1 sáček černého čaje, 2 cm kousek zázvoru, 800 ml pomerančového džusu, 4 lžíce medu, 1 pomeranč, badyán a hřebíček na podávání. Postup: Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, Vodu přiveďte k varu a nechte v ní 3 minuty louhovat sáček s čajem. Poté přilijte pomerančový džus a znovu směs přiveďte k varu. Vmíchejte med, přidejte zázvor a nechte 3 minuty prohřát. Do 4 vyšších sklenic s tlustým sklem dejte plátky pomeranče a zalijte punčem a dozdobte hvězdičkou badyánu a hřebíčkem.