Bacha při předvánočním nákupu: »Na vaření« nemusí být ČOKOLÁDA | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bacha při předvánočním nákupu: »Na vaření« nemusí být ČOKOLÁDA

Kvalitní čokoláda na vaření má mít nejen dobrou chuť, ale i texturu.
Kvalitní čokoláda na vaření má mít nejen dobrou chuť, ale i texturu. (Foto scom)

Adventní čas nastal. Než se pustíte do pečení cukroví, Aha! vám přináší rady, jak vybrat kvalitní čokoládu na vaření. Snadno se totiž může stát, že si přinesete domu »nečokoládu«...

Kakaová pochoutka

Kupovat čokoládu na vaření jen podle toho, že je na obalu napsáno »na vaření«, se nemusí vyplatit. Pokud není v hlavním zorném poli nápis »čokoláda«, ale jen výraz »na vaření«, obvykle nemá výrobek s čokoládou nic společného, jde pouze o kakaovou pochoutku. Na rozdíl od čokolády totiž nemá legislativou stanovené množství kakaové sušiny (u hořké čokolády to je min. 35 %). Pokud si myslíte, že výhodou je nižší cena, jste na omylu. Cenově mohou být tyhle pochoutky i dražší než jiné čokolády na vaření.

Cenné kakaové máslo

Co dělá čokoládu čokoládou? Kakaové máslo! Je to ta nejcennější složka v téhle sladkosti. Platí, že čím víc tohoto tuku čokoláda má, tím je kvalitnější a chutnější. Podle legislativy musí mít hořké čokolády (kam se řadí i čokolády na vaření) minimálně 18 % kakaového másla.

Povolená exotika

Obsah kakaového másla se nesmí v hořkých čokoládách nahrazovat jinými tuky. Výrobci sice mohou do čokolády přidávat i jiný než kakaový tuk (a sice tropické jako palmový olej či bambucký), ale jen maximálně do 5 % hmotnosti výrobku. A v takovém případě musí být na obale u popisu čokolády uvedeno, že »vedle kakaového másla obsahuje i rostlinné tuky«.

Žádný rozdíl?!

V současnosti není v požadavcích na kvalitu žádný rozdíl mezi hořkou čokoládou nebo tou na vaření. Podle vyhlášky je totiž čokoláda na vaření považována za jednu ze čtyř skupin té hořké a bližší specifikace zde není.

Kvalita z úlomku

Kromě chuti je u čokolád na vaření důležitá i textura. Tu sice z obalu nevyčtete, ale nemusíte čekat na výsledek vánočního pečení. Stačí se podívat na lom čokolády! Nejlepší je ji rozlomit nepravidelně (ne podél políček). Kvalitní čokoláda má lom pevný, hladký, neroztřepený a lesklý. Neměl by se drolit, být matný a ani by v něm neměly být drobné bublinky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.