Nebojte se nahradit med, máte čím | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nebojte se nahradit med, máte čím

Med se dá nahradit
Med se dá nahradit (istock.com)

Med je tekuté zlato. Alespoň to tak vypadá u včelařů, kteří kvůli nedostatku českého medu vyšroubovali ceny na 200 až 400 korun za litr. Plnohodnotně ho nahradit něčím levnějším nejde. Sladkou chuť a konzistenci medu ale pro vánoční pečení nebo oslazení čaje zajistí i jiné produkty. Především rostlinné sirupy. Ocení je i alergici.

Datlová pasta 1 kg přibližně 100 Kč

Pasta se buď prodává v obchodě, nebo si ji snadno vyrobíte sami. Datle namočíte na hodinu do vody či džusu a poté rozmixujete do pasty. Přidáním tekutiny uděláte pastu řidší. Využít ji můžete při pečení i výrobě nepečených cukrovinek. Můžete koupit ale i už hotový datlový sirup, který se vyrábí stejně. Obsahuje vitaminy skupiny B, draslík, vápník i železo.

Třtinový sirup 1 kg přibližně 70 Kč kg přibližně 70 Kč

Třtinový cukr rozpustíte ve vodě v poměru 5 dílů cukru na jeden díl vody. Za stálého míchání zahříváte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne hmota barvou i konzistencí podobná medu. Výsledná náhražka se hodí především při pečení.

Třtinová melasa 1 kg přibližně 150 Kč kg přibližně 150 Kč

Melasa je vedlejší produkt při výrobě cukru. Je velmi bohatá na vitaminy a minerály s poloviční kalorickou hodnotu než med. Jako náhražka medu se hodí především její světlejší varianty, které mají podobnou konzistenci i barvu. Tmavé varianty jsou hodnotnější, co se týče množství zdraví prospěšných látek, a díky specifické chuti jsou nepostradatelnou přísadou amerických dezertů a omáček.

Kokosový sirup 1 kg přibližně 300 Kč kg přibližně 300 Kč

Získává se z kokosových květů, má jedinečnou chuť po karamelu a univerzální použití. Obsahuje vitaminy B a C, minerály a velké množství aminokyselin. Díky svému nízkému glykemickému indexu je využívaný diabetiky jako náhražka medu a je vhodný i při dietách.

Kukuřičný sirup 1 kg přibližně 90 Kč kg přibližně 90 Kč

Jako náhražka medu v receptech funguje skvěle. A to jak barvou, tak i neutrální chutí. Oproti medu je ale mírně řidší. Při jeho používání ale buďte opatrní. Je totiž výrazně sladký, plný glukózy a fruktózy, a snadno se po něm přibírá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.