Velká zpráva o cenách medu: VČELAŘ VARUJE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Velká zpráva o cenách medu: VČELAŘ VARUJE!

„Bodnutí bolí, ale když je nedráždíte, dají vám pokoj,“ vysvětloval Robert.
„Bodnutí bolí, ale když je nedráždíte, dají vám pokoj,“ vysvětloval Robert. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Medová sezona startuje! Už za pár dnů budou moci milovníci ochutnávat první letošní slaďoučkou dobrotu od včelaře Roberta Pavloska (47) z Rychvaldu na Karvinsku. Ceny ale půjdou nahoru!

Nejraději by zdražil nanejvýš o desetikorunu na kile, které loni prodával za 180 Kč, ale nepříznivé okolnosti ho nutí jít výš. „Všechno zdražilo, cukr, elektřina, pohonné hmoty. Takže i cesta na trh vyjde dráž. Musím přihodit až tři pětky (30 Kč). Lidé nadávají, ale nedá se nic dělat,“ ospravedlňuje zvýšení cen. 

Zanedlouho pokvetou lípy, a tak vytočí med lipový. Dostatek bude podle něj i medu, který včely vyrábějí z medovice (husté lepkavé substance bohaté na cukry, vylučované stejnokřídlým hmyzem na povrch listů a jehličí, kde se usazuje coby povlak, pozn. red.). Kde má svá včelstva, Robert Pavlosek tají. Důvodem jsou hlavně zloději. Jeden takový prý kradl jeho úly pravidelně. „Se synem jsme v noci i ve dne leželi v úkrytu a čekali, až zase přijde. Dočkali jsme se, zjistili, kdo to je, a podali jsme trestní oznámení na policii,“ popsal Robert.

Úly má po celé severní Moravě.

Víte, že...

...včelař Robert Pavlusek se věnuje také chovu včelích matek? Díky tomu má zabezpečený další vznik nebo pokračování dosavadních chovů.

Rodinné dědictví

„Včelařili už moji dědečkové a já jsem od dětství chodil do včelařského kroužku,“ popisoval Robert. Začínal s jedním nebo dvěma úly a nyní má více než dvacítku včelstev po celém Moravskoslezském kraji. Ve včelařské tradici pokračují i jeho dva synové (22, 25).

Takhle se včeličky samy starají o produkci medu.

Do čaje i kávy

Posledních pár loňských sklenic medu si nechal sám včelař pro sebe. „Dávám si ho nejen do čaje, ale i do kávy a na chleba. To je to pravé pochutnání,“ podotýká Robert. Se včelami a medem žije celý život a na tom se prý nikdy nic nezmění. „To je svět, kde je vše ještě v pořádku,“ usmívá se včelař.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.