Ani včelám se do chladu nechce: Ovocnáři zapřáhli čmeláky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Ani včelám se do chladu nechce: Ovocnáři zapřáhli čmeláky!

Otakar Šašek se čmelíny, které nakoupil.
Otakar Šašek se čmelíny, které nakoupil. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Pavel Mora, Libor Fousek)

Počasí letošního jara si s námi pořádně pohrává. Déšť střídá sluníčko, teplo mráz a občas spadne i nějaká ta vločka. A zemědělci řeší, jak zachránit úrodu, na včely je totiž ještě zima. Na Litoměřicku proto objednali čmeláky z Holandska.

Na 40 hektarů ovocných sadů obstarává Zemědělské družstvo Klapý na svazích pod hradem Házmburk na Litoměřicku. Kromě jabloní a hrušní tu pěstují také meruňky, třešně a švestky. A právě peckovice už kvetou a potřebují opylovat. To je ale v tomhle počasí problém. „Včela je aktivní a vylétává z úlu v rozmezí mezi 10 až 12 stupni Celsia. Když je ale chladno a prší, tak nám ty stromy nikdo neopyluje,“ vysvětlil ředitel družstva Otakar Šašek.

Také proto musel nakoupit čmeláky, kteří jsou schopni odvést práci včel při nižších teplotách. Ze čmelínů vylétají už při pěti až osmi stupních. „Díky nim se nám daří překonat problém kvetení stromů v době, kdy jsou nízké teploty,“ pochvaluje si Šašek. Krabice se čmeláky jsou rozmístěné rovnoměrně v sadech, každá čítá na 350 jedinců. „Máme 10 těchto čmelínů, což nás stojí kolem 40 tisíc korun,“ doplnil ovocnář. Čmeláčí pomocníky objednává z Holandska, kde se na jejich prodej specializují.

Čmelákům chladnější počasí nevadí.

Bez opylení není úroda

Opylení květů je důležité pro to, aby stromy plodily ovoce. Hmyz přenese pyl (samčí buňka) na bliznu (samičí buňka) a dojde k oplození. Vznikne semeno, ze kterého se postupně vyvine plod. Bez opylení by nebyla žádná úroda.

Co mají místo žihadla?

Jen výjimečně může člověka bodnout žihadlem samička čmeláka, a to pouze když leží na zádech a má roztažené nohy. Samci mají místo žihadla penis. Čmeláci nekoušou, kusadla jsou přizpůsobena pouze k lízání a sání.



Přečtěte si
Jan Kocián
2. 5. 2023 • 23:58

V pátek 5. května budou teploty ve střední Evropě atakovat 30 °C! V Rakousku bude přes 29 °C. Supercely budou mít ve Švýcarsku, v severní Itálii, v Německu a v Rakousku, s možným přesahem do ČR!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.