Včely předvedly před objektivem dokonalou popravu: Uvařily sršně zaživa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Včely předvedly před objektivem dokonalou popravu: Uvařily sršně zaživa

Včelky sosají vodu
Včelky sosají vodu (﷯Foto Ingo Arndt  ﷯)

V té zimě, které jsme byli v posledním týdnu svědky, by jeden udělal kdeco, aby se zahřál. To, co zažili sršni na dvoře fotografa Ingo Arndta, by ovšem nechtěl zažít snad nikdo. Zdejší včely tu své nepřátele zahřívaly tak vehementně, až je uvařily zaživa…

A nutno podotknout, že si to zasloužili! Divoké včelky hnízdící na stromě pana Arndta se totiž téměř okamžitě dostaly pod »palbu« svých o poznání větších kolegů. Sršni si vždy před úlem počíhali na nějaký ten slabý včelí kus a ve svých drobných končetinách jej v podstatě unesli do svého vlastního hnízda, kde jím nakrmili své larvy. Sršní přesila byla znatelná. „Říkal jsem si: Bože, oni ty včely dočista vyvraždí,“ popisuje Arndt, který celý souboj zachytil svým fotoaparátem. „Jenže pak se včely začaly víc a víc prosazovat.“ Vychytralé medonosky vytvořily jakousi armádu stráží, která bránila vchod do úlu. Jakmile se nějaký sršeň odvážil blíž, vrhly se na něj a vytvořily kolem něho jakousi obří kouli. Uvnitř té se odehrávala nelítostná poprava. Letové svaly včel totiž dokážou pracovat tak rychle, že vytvářejí teplo. A když se jejich počet nasčítá, dokážete si představit, co se stane. „Včely ty sršně v podstatě uvařily zaživa, a to mi přijde geniální,“ vysvětluje biolog Jürgen Tautz. Tomu se tedy říká zadostiučinění!

Teplo a chlad

Včely umí nejen kumulovat teplo, v úlu si také vytvoří příjemné klima, když jsou venku parna. „Opakovaně vylétají k vodě, nasávají ji a pak ji uvnitř úlu předávají jiným včelám, které ji rozstřikují,“ vysvětluje fotograf. „Voda pak ulpívá na plástvích, z nichž se odpařuje a vytváří chladivý efekt.“ Když je včelkám zima, navzájem se chňapnou za končetiny, rozestoupí se podél pláství a podle toho, jaké mezery mezi sebou udržují, regulují teplotu uvnitř úlu. To je, panečku, dělba práce!

Snímky jsou jedinečné

Fotografování včel je velkou zálibou Ingo Arndta. Strom, v němž se uhnízdily, na zahradu umístil v roce 2019. Vytvořil v něm speciální dutiny, které mu umožnily použít makroobjektiv, a postavil si čtyřstěnný přístřešek – to pro vlastní ochranu před žihadly. Poté do kmenu umístil včelí královnu a čekal, co se bude dít. Zanedlouho si nový příbytek přivlastnily tisíce divokých včel. A Arndt během půl roku pořídil přes 60 tisíc unikátních snímků.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.