Sezonní práce na poli zastanou roboti: Chňap! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Sezonní práce na poli zastanou roboti: Chňap!

Takhle to funguje
Takhle to funguje (Foto pro Aha! – Fieldwork Robotics)

Samosběry ovoce jsou tradičně oblíbenou jarní (a letní) disciplínou. Za hranicemi však nikoli. Na pultech některých supermarketů se totiž nedávno objevily první maliny, které sklidil obří čtyřruký robot. A světe, div se, drobné plody ve svých železných pařátech nerozdrtí...

Robota vyvinula společnost Fieldwork Robotics, která spadá pod Plymouthskou univerzitu. K dispozici jsou zatím všehovšudy dva exempláře, které sbírají maliny nepřetržitě z keříků na jedné z farem v jihozápadním Portugalsku. Podobné pomocníčky už ovšem vyvíjejí firmy po celém světě. Zemědělství se totiž dlouhodobě potýká s nedostatkem sezonních zaměstnanců. Práce na poli je náročná, často daleko od civilizace, a tak se do ní mladí brigádníci příliš nehrnou.

Vývoj robotických sběračů malin stál 2 miliony liber (asi 58 milionů korun). Nejtěžší přitom bylo vynalézt systém natolik citlivý, aby »kyborgové« drobné ovoce nerozmašírovali na kaši. První verze těchto pomocníků tak česala rychlostí 1 maliny za minutu. Od té doby se ovšem senzorová technologie zlepšila, což výrazně zkrátilo i dobu sklizně. Železní velikáni teď načešou kilogram malin za hodinu. Denně to dělá 25 tisíc plodů, zatímco člověk zvládne za směnu otrhat pouze 15 tisíc plodů. Efektivita práce je tedy zaručena.

Nahradí i včelky

Nejen sběrače zemědělci postrádají. Z přírody vlivem úbytku zeleně ve velkém mizí i včely, které jsou klíčovými opylovači řady květin. Ve Spojených státech proto postavili robůtka s roztomilým názvem BrambleBee, který je přeborníkem v opylování keřů ostružin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.