Aronie je jedna z nejzdravějších plodin našich zahrad | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Aronie je jedna z nejzdravějších plodin našich zahrad

Černý jeřáb neboli aronie má silně aromatické plody, které využijete místo brusinek.
Černý jeřáb neboli aronie má silně aromatické plody, které využijete místo brusinek. (archiv redakce)

Aronie, černá jeřabina nebo též temnoplodec. Tato zázračná plodina konce léta léčí řadu neduhů a tělu dodá ztracenou energii. Vyzkoušejte její sílu i vy. Pokud ji nesklidili ptáci, je stále na stromech a je i nejlepší čas ji sázet.

Odkud se vzala

Rostlina pochází z východní části Severní Ameriky. V 18. století se začala kultivovat i ve Skandinávii a Rusku. Ve střední Evropě zdomácněla až později.

Jak se pěstuje

Sazenice se prodávají prostokořenné nebo v kontejneru. Kvůli pohlednému vzhledu a listům červenajícím na podzim se ale prodávají i okrasné varianty. Pro konzumaci je nejvhodnější Aronia melanocarpa. Černý jeřáb není náročný na půdu, vyhovuje mu plné slunce i polostín a je mrazuvzdorný. Sází se v září a plodí od konce srpna do konce září. Dorůstá výšky až 4 metry. Plodí dva až tři roky po vysazení.

Plot i pomoc

Na zahrádce udělá černá jeřabina velkou parádu i jako živý plot, především díky listům, které se na podzim barví do výrazné rudé barvy. Je také nenáročná a velmi odolná. Nejcennější jsou ale její zdravotní účinky. Čerstvá šťáva z jejích plodů pomáhá proti celé řadě neduhů a ne nadarmo se řadí mezi superpotraviny.

Zdravotní účinky

Bojuje proti rakovině – některé vědecké studie naznačují, že plody aronie mohou díky vysokému obsahu antokyanů pomáhat při boji s rakovinou střev a rakovinou prsu.

Zlepšuje srdeční obtíže – aronie pomáhá bojovat proti vysokému cholesterolu a triglyceridům v krvi. Podle jedné studie dokáže i zlepšovat vysoký krevní tlak.

Pomáhá proti cukrovce – šťáva z aronie snižuje hladinu glukózy v krvi a bojuje proti inzulinové rezistenci. Zároveň posiluje imunitní systém a snižuje zánět spojený s diabetem.

Nejbohatší na antioxidanty – černý jeřáb je nejbohatší zdroj antioxidantů. Především polyfenolů. Díky tomu pomáhá bojovat s nejrůznějšími záněty v těle, podporují a posilují imunitní systém.

Bohatá na živiny – tělu dodává řadu živin. Malé bobulky jsou plné vitaminu C, manganu, vitaminu K nebo vlákniny. Obsahují i kyselinu listovou, vitamin A, vitamin E nebo železo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.