Je čas na hrušky!
Vedle jablek jsou vždycky trochu opomíjené panenky, a to zcela neprávem. Nejen že mají bohatou a zajímavou chuť, ale také nezanedbatelné zdravotní benefity. Nastal čas hrušek, tak si nějakou určitě dopřejte
Jak je zpracovat?
Ne zcela zralé hrušky se výborně hodí na kompoty, mošty a vína. Plně zralé šťavnaté hrušky využijete na moučníky, dezerty, padané pak do různých pálenek. Hrušková dřeň (rozvařit a propasírovat) na vzduchu hnědne, pomáhá zakapání citronovou šťávou. Dá se i zamrazit
Skladovat i sušit
Letní a podzimní odrůdy pro skladování se sklízejí před plnou zralostí (tzv. podtržené), během krátké doby dozrají. Lépe uchovatelné jsou zimní odrůdy, které se naopak trhají plně dozrálé, jinak už nedozrají a vadnou. Zimní při skladování snesou až –1,5 °C, což prodlouží jejich trvanlivost. Hrušky se často suší (celé, díly či plátky), ze sušených se mele prášek zvaný pracharanda, který se používá k posypu koláčů či knedlíků.
Na tohle pozor!
Rozhodně hrušky nekonzumujte, pokud máte průjem. A některé odrůdy obsahují v dužině drobná zrníčka, která lidem s citlivými střevy a poruchami žlučníku, pokud se konzumují v syrovém stavu, způsobují potíže.
Proč je jíst?
snižují riziko osteoporózy
pomáhají při zácpě
mají nízký glykemický index, takže jsou vhodné pro cukrovkáře
díky vysokému obsahu vody jsou ideální při dietách
snižují vysoký krevní tlak
jsou prevencí mrtvice a cévních onemocnění
obsahují silný antioxidant
vařené a pečené se používají proti kašli, odvar ze sušených působí proti průjmům
obsahují velké množství kyseliny listové, která je důležitá pro růst a krvetvorbu
jsou bohaté na sodík, draslík, měď, fosfor, zinek a vápník
pomáhají při zánětech močového měchýře, mají močopudné účinky, plané hrušky pak mají silnější léčebné účinky než šlechtěné odrůdy