Oslavujte včely! Dnes mají svůj svátek: Bez nich vyhladovíme | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Oslavujte včely! Dnes mají svůj svátek: Bez nich vyhladovíme

Jak by vypadaly nákupní regály, pokud by včely zmizely, demonstroval loni svým zákazníkům obchodní řetězec Penny Market.
Jak by vypadaly nákupní regály, pokud by včely zmizely, demonstroval loni svým zákazníkům obchodní řetězec Penny Market. (Foto scom a Penny Market)

Umíte si představit nákupní regály bez medu, ovoce, zeleniny, olejů, pečiva, koření, cukrovinek, džemů nebo džusů? Takovou drsnou realitu bychom v obchodě vídali, pokud by vyhynuly včely! Na jejich veledůležitý význam upozorňuje Světový den včel!

Dnešní den patří včelám! Nejsou významné jen pro med, jejich hlavní nepostradatelnost spočívá v opylovávání rostlin. Bez včel by se z vegetace vytratila pestrost, spousta rostlinných druhů by vymizela a člověk by v podstatě neměl co jíst. Zatímco včely bez nás žít mohou, my bez nich stěží. Proto bychom je měli chránit, jak je to jen možné. Obzvlášť v současnosti, kdy včelstev na Zemi ubývá, a to vlivem klimatických změn (extrémní sucha, teploty apod.) a intenzivního zemědělství a lesnictví (používání pesticidů apod.).

Co kdyby...

Co by se stalo, kdyby včely vymřely? Příroda by začala chudnout. Pestrobarevnost a různorodost rostlin by se zúžila na monokultury. Včely se opylováním podílejí velkou měrou nejen na produkci ovoce a zeleniny, ale i dalších potravin, jako jsou ořechy, oleje a další produkty. Například káva, kakao nebo vanilka by bez včel zcela zmizely.

Jak můžeme pomáhat?

Nemusíte se dávat na včelaření, abyste včelám pomohli. Pokud máte zahradu nebo terasu, nabídněte jim co nejpestřejší nabídku tzv. hmyzosnubných (na opylení hmyzem závislých) rostlin. Například to jsou ovocné dřeviny (jabloň, hrušeň, třešeň) nebo keře (maliníky či ostružiníky), dále okurka, dýně, medonosné trvalky (např. pelargonie, sasanky, krokusy atd.) či luční kvítí (jetel, dobromysl, meduňka, šalvěj, svízel, třapatka, hadinec atd.). Navíc pokud budete méně často sekat trávník, poroste na něm více kvetoucích rostlin, které jsou (nejen) pro včely lákavé.

Včely v číslech

• K nasbírání 1 kilogramu medu musejí včely navštívit okolo 4 milionů květin. Jedna zvládne za den obletět několik tisíc květů.

• Během jednoho letu přinese včela do úlu 0,05 gramů nektaru. Během dne vyletí až desetkrát a při každé cestě nalétá v průměru okolo 10 kilometrů.

• Včela mává křídly rychlostí 180 mávnutí za vteřinu a létá rychlostí téměř 30 km/h.

• V létě včelstvo tvoří až 70 000 včel. V zimě klesá jejich počet na 15 000–20 000.

• Lžička medu pro nás, celý život pro včelu. Běžná včela žije 6 týdnů a za celý svůj život nasbírá asi 8–9 gramů medu, což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce.

• Nejslavnější výrok o včelách je připisovaný Albertu Einsteinovi. Podle něj by „bez včel lidstvu zbyly jenom 4 roky života“.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.