Jak na vánoční cukroví bez stresu? Naplánujte si pečení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jak na vánoční cukroví bez stresu? Naplánujte si pečení

Vánoce
Vánoce (profimedia)

Do Vánoc zbývá 34 dní! Receptů na cukroví je spousta a jeden víkend na pečení rozhodně nestačí. Některé druhy je lepší vyrábět s předstihem, jiné stačí udělat na poslední chvíli. Aha! vám poradí, jak si pečení naplánovat a mít hotovo včas a bez nervů.

Začněte už dnes

Důležité je mít plán a rozmyslet si, které druhy cukroví budete chtít letos vyrobit. Udělejte si rozpis a vypište si suroviny, které je potřeba nakoupit. Nezapomeňte, že čtvrtá adventní neděle letos vychází na Štědrý den.

Nejdřív perníčky

Nejvíce času potřebují perníčky. Abyste si na nich nevylámali zuby, měli byste ideálně v tomto týdnu už zadělat těsto. Doporučuje se ho nechat odležet dva dny v lednici. Napečené perníčky vyskládejte do krabice, přidejte k nim přepůlené jablko a uložte do chladné, vlhčí místnosti (např. sklep, komora, balkon).

3 týdny

V týdnu před prvním adventem (2. a 3. prosince) si postupně připravte těsta na vanilkové rohlíčky, pracny – tedy druhů cukroví bez krémů a náplní, kterým svědčí delší odležení. Pečení klidně nechte na první adventní víkend. Začít byste měli i s lineckým a jeho obměnami a s ořechy.

2 týdny

Dva týdny před Vánocemi se pusťte do plnění ořechů, išelských dortíčků, dalších plněných druhů a zdobení perníčků. Také se můžete pustit do křehkého cukroví, jako je pudinkové, kakaové či kokosové. Rovněž je čas na slepování lineckého cukroví.

1 týden

Týden před Štědrým dnem je vhodný na přípravu máslových nebo pudinkových krémů. Pokud máte ještě nějaké cukroví, které má být nazdobené polevami a posypkami, je na to teď ten správný čas. Několik dní před svátky se vrhněte na nepečené cukroví, jako jsou včelí úly, švestky v čokoládě plněné mandlí nebo rumové či kokosové kuličky. Tyto druhy se záměrně dělají na poslední chvíli, aby nebyly na Vánoce vysušené.

Tip Aha! Univerzální těsto

Výrobu cukroví si můžete zjednodušit tím, že z jednoho těsta vyrobíte víc druhů. Takovým univerzálním těstem je linecké. Kromě klasického slepovaného cukroví s rybízovým džemem můžete zvolit různá vykrajovátka a různé zdobení. Například můžete upečené kousky polít čokoládou, ozdobit cukrovou polevou nebo do základního těsta přidat kakao. Fantazii se meze nekladou!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.