JE DEN MARCIPÁNU: Přes 1300 let stará cukrovinka má svůj svátek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

JE DEN MARCIPÁNU: Přes 1300 let stará cukrovinka má svůj svátek

Z marcipánu se velmi dobře tvarují různé figurky.
Z marcipánu se velmi dobře tvarují různé figurky. (iStock)

Na dnešek připadá Den marcipánu. Jde o jednu z nejstarších cukrovinek na světě. A oblíbená je nejen jako sladkost, ale i jako materiál na modelování. Slavným tvůrcem marcipánových figurek byl například Leonardo da Vinci!

Na sladkosti podobné marcipánu si pochutnávali staří Řekové už ve 4. století před naším letopočtem. Šlo o rozemleté mandle smíchané s medem. První zmínka o marcipánu pak pochází z roku 700 z Persie. Odtud se rozšířil do Evropy – nejprve do Španělska a Portugalska.

JEDLÁ DÍLA

Kromě toho, že marcipán je oblíbená cukrovinka, se používá v cukrářství jako potahovací či tvarovací hmota. Vyrábějí se z jednoduché tvary (kuličky, válečky), ale i složitější ozdoby či figurky, například na dorty. Nejslavnějším modelářem marcipánových figurek byl Leonardo da Vinci. Jeho sošky z výborně tvarovatelného marcipánu obdivoval i italský panovník Lodovico il Moro z rodu Sforzů (Ludvík Mouřenín) se svým královským dvorem. Nicméně všechna da Vinciho marcipánová díla vždy snědli, čemuž nešťastný umělec jen bezmocně přihlížel, takže se žádná nedochovala.

MINIMÁLNĚ 50 % MANDLÍ

Na výrobu marcipánu jsou zapotřebí dvě základní suroviny – mandle a cukr. Pokud hmota neobsahuje rozemleté mandle, nejde o marcipán. Jeho kvalitu střeží i česká vyhláška, která požaduje, aby marcipán byl minimálně z poloviny z loupaných mandlí a maximálně z poloviny z cukru.

ZNÁTE ROZDÍL?

Marcipán

Marcipán obsahuje alespoň 50 % blanšírovaných mandlí a nejvýše 50 % cukru. Je lehce nažloutlý, což je dané obsahem mandlí.

Fondán

Fondán je potahovací a modelovací cukrová hmota, která je čistě bílá. Používá se zejména na potahování svatebních dortů, větrníků apod. Jde o cukrový rozvar, který se šleháním a třením postupně mění na tvárnou hmotu. Fondán pochází z francouzského »fondre«, což znamená rozpustit. Název není náhoda, fondán se totiž v ústech pomalu rozpouští.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.