Pro všechny cukrovkáře: Čím nahradit sladké? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pro všechny cukrovkáře: Čím nahradit sladké?

Lidé milující sladkosti jsou prý milí a přátelští
Lidé milující sladkosti jsou prý milí a přátelští (iStock)

Cukr v přiměřeném množství není jed, zvlášť v podobě komplexním sacharidů. Naneštěstí většina lidí není schopna přiměřené množství cukru za den odhadnout. Mimo jiné také z toho důvodu, že konzumují cukr ve skryté podobě nebo se mylně domnívají, že když vymění cukr za med, je to pro jejich zdraví prospěšné.

Na to reaguje Tereza Kompánková z Fitness Clubu Contours. „To není řešení. Je potřeba snižovat celkové množství spotřebovaného sladidla, protože konzumace cukru je skutečně jedním z nejzásadnějších zdravotních problémů a příčinou obezity. Nadměrná konzumace cukru způsobuje také zvýšené riziko vzniku srdečně cévních onemocnění, je příčinou některých typů rakoviny a je odpovědná za vznik cukrovky II. typu a obezitu.“

4 tipy, jak odolat cukru

1. Vyhýbejte se nákupu vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Všechny obsahují cukr! Platí to i o řadě produktů, které najdete ve zdravé výživě či v oddělení »rádoby« zdravých potravin v supermarketu.

2. Rádi pečete? Začněte postupně snižovat množství cukru nebo najděte zdravější alternativu. Alternativou může být tahini pasta, která dokáže nahradit máslo, hodí se do pomazánek, jako sytý dresink do zeleninových salátů i do dezertů. Díky obsahu nenasycených tuků a hodnotných bílkovin je vhodná i při hubnutí.

3. Omezte pití slazených nápojů. Věděli jste, že slazené nápoje jsou jednou ze základních příčin obezity a představují vůbec tu nejhorší formu sladkého? Cukr obsažený v nápojích přechází okamžitě do krve, ale tělo nenasytí. Naopak tělo začne vyžadovat další dávku cukru.

4. Nahraďte sladké potraviny těmi bohatými na bílkoviny. Zde máte tip na levný salát s vysokým obsahem bílkovin.

Přečtěte si
Uživatel_5584341
17. 5. 2023 • 11:05

Kde je prosím ten zmíněný návod na salát ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.