O svátcích se tomu snad nikdo nevyhne... Přecukrováno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

O svátcích se tomu snad nikdo nevyhne... Přecukrováno!

Vitrážové cukroví
Vitrážové cukroví (iStock)

Před cukrovím a nejrůznějšími sladkostmi se teď o svátcích neschováme, a dokonce cukr konzumujeme v této fázi roku nejvíc. V novém roce většinou následuje rozhodnutí shodit nějaké to kilo, a proto omezit hlavně cukr. Jak bezbolestně snížit jeho příjem ve stravě? Aha! se zeptalo odborníků.

Rada č. 1: Přidejte více bílkovin

Dostatek kvalitních bílkovin v každém hlavním jídle poslouží jako skvělá prevence proti chutím na sladké. „Bílkoviny mají výbornou syticí schopnost. Pokud jich budete mít ve svém jídelníčku dostatečné množství, zabrání hladu i potřebě mlsání. Pomohou také při budování svalové hmoty, jestliže pravidelně cvičíte,“ říká Tereza Kompánková z Fitness Clubu Contours. Tip Aha!: Nejvíc bílkovin obsahují vejce, hovězí maso, mléko, eidam, ořechy a semínka.

Rada č. 2: Nepodceňujte příjem vlákniny

Vláknina je důležitou složkou pro trávení a má pozitivní vliv na hubnutí. „Její konzumace podporuje vylučování a pomůže i s hubnutím. Zvyšuje totiž objem jídla, oddaluje pocit hladu a potlačí chuť na sladké,“ tvrdí výživová poradkyně Věra Burešová z Naturhouse. Tip Aha!: Největším zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a celozrnné přílohy (např. těstoviny), ovoce a zelenina, luštěniny. + Box Víte, že... ...v České republice jíme vlákniny málo, přibližně 11 až 15 gramů vlákniny za den? Starší děti a dospělí by měli zkonzumovat 20 až 35 gramů vlákniny za den.

Rada č. 3: Omezte průmyslově zpracované potraviny

„Průmyslově zpracované potraviny obsahují obrovské množství cukru, nejrůznější konzervanty, barviva, umělá sladidla a jiné látky, které zdraví ani postavě nesvědčí,“ vysvětluje Martin Kudera z Farmy Živina s tím, že na trhu je celá řada přírodních alternativ. Proč si tedy dávat na těstoviny průmyslově zpracovaný kečup, když si můžete koupit nebo sami vyrobit 100% přírodní z rajčat?

Rada č. 4: Vnímejte sladké jinak

„Pokud si dopřáváte pravidelně sladké, tělo se začne dožadovat stále větších dávek. Dá se to označit jako závislost. Jakmile však obsah cukru ve stravě začnete snižovat, vaše receptory si za nějakou dobu na méně sladkou chuť zvyknou a začnou ji vnímat intenzivněji. Uspokojení tak dosáhnete i při mnohem nižším množství cukru a radost vám udělá i sladké v podobě ovoce,“ tvrdí Věra Burešová.

Rada č. 5: Pravidelně se hýbejte

Fyzická aktivita je skvělým pomocníkem při hubnutí i při snížení chuti na sladké. Najděte si proto druh pohybu, který vás bude bavit. Pokud jste naprostí nesportovci, začněte pravidelnými každodenními procházkami. Poté přidejte rychlejší chůzi a ideální je nordic walking.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.