Vánoční mlsání za babku aneb levné recepty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Vánoční mlsání za babku aneb levné recepty!

Arašídové čtverečky
Arašídové čtverečky (Foto scom)

České Vánoce se bez cukroví a plného stolu téměř neobejdou, ale co dělat, když máte hluboko do kapsy, nebo až příliš stolovníků, kteří spasou, na co přijdou? Vyzkoušejte recepty na cukroví, které je lahodné a přitom levné.

Sněhové pusinky

Efektní a levné cukroví, ve kterém spotřebujete zbylé bílky. I když se příprava může zdát náročná, s elektrickým šlehačem ji zvládnete bez problému.

POTŘEBUJETE: bílky (asi ze 3 středních vajec, ale lépe je bílky zvážit) 100 g, cukr krupici 225 g.

POSTUP: Oddělte bílky a vložte je do velké, zcela čisté (odmaštěné) mísy s krupicovým cukrem. Mísu postavte na kastrol s mírně vroucí vodou a vařečkou směs promíchávejte asi 10 minut, až se cukr rozpustí a směs bude na dotek teplá. Pak směs elektrickými metlami šlehejte asi 15 minut, až získáte tuhý, lesklý sníh se špičkami, které se neohýbají. Troubu mezitím předehřejte na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem. Ze sněhu například nabírejte dezertní lžičkou kousky a pomocí druhé tvarujte jakési nočky, které klaďte na plechy. Můžete také směs stříkat na plech pomocí cukrářského sáčku. Pusinky pečte 15 minut (bez otvírání trouby), pak troubu vypněte a pusinky v ní nechte přes noc vychladnout.

Sněhové rohlíčky

Tohle cukroví vás stojí hlavně čas a trpělivost.

POTŘEBUJETE: 4 bílky, 280 g cukru. Na obalení: 10 dg mletých vlašských ořechů, 100 g najemno nasekaných lískových oříšků.

POSTUP: Nad parou ušlehejte bílky s cukrem jako na pusinky. Smíchejte nasekané a pomleté oříšky, nejlépe v mělké misce. Hotový, vychladlý sníh dejte do zdobičky a stříkejte rohlíčky do připravených ořechů. Pak rohlíček posypte ořechy i shora, opatrně přendejte na vymaštěný plech, a sušíme v troubě na 150 °C, dokud nejsou rohlíčky narůžovělé.

Arašídové čtverečky

Nepatří sice mezi tradiční cukroví, ale arašídová chuť se v poslední době dostává do módy a tohle cukroví, které vás rozhodně nezruinuje, získává stále větší oblibu. POTŘEBUJETE: 25 g nesolených arašídů, 125 g moučkového cukru, 125 g hladké mouky, 1 žloutek, 125 g másla.

POSTUP: Arašídy jemně umelte a z uvedených surovin zpracujte těsto, pak nechte v lednici odpočinout. Poté vyválejte plát malinko hrubší než jako na linecké a vykrajujte tvary. Rozložte na pečící papír a pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C dorůžova. Po dvou slepujte rybízovou nebo malinovou marmeládou. Vrch potřete nebo čokoládou a zdobte uvážení – půlkou mandle, půlkou arašídového oříšku, barevným posypem, čokoládovou rýží…

Nadýchané podvodnice

Toto cukroví má naopak tradici velmi dlouhou a dělávaly už naše babičky. Je křehké, nadýchané a potřebuje trochu uležet, takže s jeho pečením můžete začít hned. POTŘEBUJETE: sůl, 400 g hladké mouky, 6 lžic mléka, 2 g droždí, 300 g tuku, cukr na obalování (směs moučkového a vanilkového).

POSTUP: Droždí nechte vzejít ve vlažném mléce. Kvásek přidejte k mouce a tuku na vál, pak vypracujeme těsto, to pak uválejte do koule. Vzniklou kouli ponořte do hrnce se studenou vodou a nechte kynout nejméně hodinu. Poté těsto usušte, vyválejte a vykrajuje různé tvary. Pečte v troubě na 170 °C do růžova. Upečené obalujte ve vanilkovém cukru.

Burizonové kuličky

Jsou hned hotové a s přípravou mohou pomoci i děti.

POTŘEBUJETE: 150 g cukru krupice, ½ Salka, 125 g másla, 1 sáček neslazených burizonů.

POSTUP: Cukr nasypte na pánev a s troškou vody a vyrobte karamel. Pak přidejte po kouscích máslo a Salko. Míchejte, dokud se hmota nespojí, a nakonec přidejte burisony. Hotovou hmotu tvarujte do kuliček a pokládáme do papírových košíčků.

Kokosové placky

To nejjednodušší a stále populární cukroví, které je opravdu za babku. POTŘEBUJETE: 2 vejce, 150 g moučkového cukru, 200 g strouhaného kokosu.

POSTUP: Vše smíchejte a tvořte na plech malé hromádky nebo v prstech vytvarujte špičky. Pečte při nižší teplotě do zrůžovění.

Vinné sladké či slanné

Pochutnáte si na něm na slano i na sladko.

POTŘEBUJETE: 250 g hladké mouky, 250 g tuku (máslo nebo Hera), 5 lžic bílého vína. Na sladkou variantu: moučkový cukr. Na slanou variantu: kmín, mletá paprika, sůl.

POSTUP: Plech vyložte pečicím papírem a troubu rozpálíme na 170 °C. Z mouky, tuku a vína v míse zpracujte těsto, pak ho rozválejte, a formičkou vykrajujte různé tvary. Pokud zvolíte slanou variantu, posypete cukroví kmínem, paprikou nebo solí. Pečte ve vyhřáté troubě dozlatova asi 10 – 15 minut. Pro sladkou variantu ještě horké cukroví obalte v cukru.

Královská vánočka

Královna vánočního stolu se dá pořídit i lacino.

POTŘEBUJETE: na těsto: 450 g polohrubé mouky, 100 g Hery, 100 g moučkového cukru, 125 ml mléka, 1 vejce, 20 g droždí, sůl, 1 lžičku citrónové kůry, dále rozšlehané vejce na potření před pečením, a moučkový cukr na posypání upečené vánočky.

POSTUP: Z droždí nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji se solí, cukrem a citrónovou kůrou, doprostřed udělejte důlek, vložte do něj vejce, přidejte kvásek, rozpuštěnou Heru a postupně přimíchávejte vlažné mléko. Vypracujte tužší těsto a nechte vykynout. Vykynuté těsto vyklopte na vál a znovu je propracuje. Těsto pak rozdělte na 9 částí, ze kterých vyválejte válečky, upleťte vánočku (4 – 3 – 2), přeneste ji na plech vyložený papírem na pečení a nechte ještě chvíli kynout. Potom vánočku potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut, potom teplotu zmírněte na 150 °C a ještě asi 30 minut dopékejte. Ke konci přikryjte vánočku alobalem, aby povrch příliš neztmavnul. Po upečení posypte ještě teplou vánočku moučkovým cukrem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.