Domácí vs. kupované: Kolik stojí vánoční cukroví? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Domácí vs. kupované: Kolik stojí vánoční cukroví?

Na Vánoce můžete využít nejrůznější druhy ořechů
Na Vánoce můžete využít nejrůznější druhy ořechů (iStock)

Vůně vanilky a skořice! Z českých kuchyní se v těchto dnech line typické vánoční aroma. Hospodyňky mají, jako každý rok, napilno. Letos si ale i za doma pečené cukroví oproti jiným rokům výrazně připlatí.

Paní Lucie Šustrová (53) z Karlových Varů si Vánoce bez domácího cukroví nedovede představit. Peče každý rok asi 10 druhů. Linecké koláčky jsou jedním z nich. „Sice nepatří mezi ty mé nejoblíbenější, těm vévodí vanilkové rohlíčky, ale zbytek rodiny je má v oblibě, proto peču vždy alespoň jednu várku,“ říká hospodyňka.

Domácí džem nad zlato

Koláčky slepuje rybízovou marmeládou. „Rybíz máme na zahradě, dělám z něj džem, kterým pak linecké slepuji. Letos se nám ale moc neurodil, a tak jsem musela sáhnout po marmeládě ze supermarketu,“ dodává paní Lucie. A právě cena kvalitního rybízového džemu je letos pekelně vysoká. Domácí pečení se s ním výrazně prodraží. A ceny mouky nebo cukru za poslední tři roky také výrazně vzrostly. V roce 2020 rozpočet na jednu várku lineckých koláčků vyšel asi na 62 korun bez džemu, s džemem (použita byla polovina skleničky) asi 100 korun. Letos je to však již za 75 korun bez džemu a s džemem (opět jen polovina skleničky) už jedna várka tohoto cukroví stojí 125 korun, o plnou čtvrtinu více!

Linecké koláčky paní Lucie

Suroviny asi na 30 kousků: 210g hladké mouky, 140g másla, 70g cukru moučka, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 lžička citrónové šťávy, na slepení rybízová marmeláda

Postup: Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme hladkou hmotu, kterou nejlépe do druhého dne necháme odležet v ledničce. Pak z těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme libovolné tvary, které pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, v případě použití horkovzduchu teplotu snížíme. Vychladlé kousky slepujeme marmeládou.

Kolik za hotové těsto a cukroví?

Na trhu je nespočet druhů těst na linecké koláčky, stejně tomu je i u již upečeného cukroví. Stačí si jen vybrat. Jestli a jak zdražily, se ale u takových produktů porovnává obtížně, protože výrobce může použít levnější suroviny, aby cenu udržel co nejníže. Například máslo nahradit margarínem. Proto doporučujeme si pořádně přečíst etiketu a rozhodně nešetřit. Jde přeci o to, aby nám cukroví chutnalo.

Ceny 2020

Máslové sušenky, Jizerské pekárny 360g 99,90

Těsto na linecké koláčky, Globus 400g 39,90

Ceny 2023

Linecké kytičky, Inpeko s.r.o 360g 74,90 

Těsto na linecké koláčky, Svoboda 500g 49,90 

Víte, že...

...vedle cen surovin se do nákladů na pečení promítne i vyšší cena energie, kterou naše trouba k pečení potřebuje?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.