Simon Bukaj (46) z Týniště nad Orlicí: Vánoce slaví v retro stylu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Simon Bukaj (46) z Týniště nad Orlicí: Vánoce slaví v retro stylu

Netají se láskou ke starým věcem.
Netají se láskou ke starým věcem. (Foto archiv Simona Bukaje)

Jakoby se člověk vrátil v čase. Tak to v předvánočním čase vypadá u Simona Bukaje (46) v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. Své obydlí vyzdobil vánočními dekoracemi od minulého století přes 1. republiku až do časů tzv. Husákových dětí.

„Miluju staré věci, protože mají svoje kouzlo a sílu ducha. Líbí se mi, jak byly na svoji dobu propracované, kvalitní a často hezčí než ty novodobé,“ vyznal se z lásky k nostalgii Simon Bukaj. Historickou vánoční výzdobou oživil prakticky celý dům. V předsíni, obýváku i v kuchyni má postavené dochované umělé vánoční stromky se starými ozdobami, světýlky a dalšími doplňky z období 70. a 80. let a ložnici má koutek laděný do 30. let.

„Tam jsou stromky z barveného husího peří, předchůdci umělých. Ty dnes mají velkou historickou hodnotu. Metr vysoký jsem vydražil za téměř 8000 korun. Laik by ho ale vyhodil jako staré koště,“ řekl sběratel starých věcí. S výzdobou vylaďuje i dárky. Dává je pod socialistický stromeček v obýváku, jak jinak, než zabalené do retro vánočního papíru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.