5 tipů, jak si užít dobroty a zůstat přitom ve formě
Vánoční svátky by měly být časem klidu, pohodlí a setkávání s nejbližšími. Mnozí je však považují za jedno z nejvíce stresujících období, které je navíc spjato s tloustnutím. Jak si užít letošní sváteční dny bez strachu z toho, že přiberete?
Tip 1: Za kila může stres, odbourejte ho pohybem
Ve vánoční čas nás pronásleduje stres. „Všechny stresující záležitosti mají na svědomí zvyšující se hladinu hormonu kortizolu, který vede k vyšší konzumaci jídla,“ upozorňuje Martina Weisserová, výživová poradkyně. Tady pomůže pohyb. Ať už v posilovně či jen svižné procházky v parku.
Tip 2: Vychutnejte si tři kousky, nezblajzněte celý talíř
Nemusíte se vzdávat svých oblíbených dobrot, ale nesnězte talíř na posezení. Pokud si chcete dopřát tradiční cukroví, dejte si ho maximálně 3 – 4 kousky.
Tip 3: Neuždibujte, na jídlo se soustřeďte
Snažte se na jídlo soustředit. Nejhorší je průběžné uždibování mezi hlavními jídly, kdy si necháte třeba tác s cukrovím na stole a pokaždé, když jdete okolo, si kousek dáte.
Tip 4: Odlehčete i tradičnímu salátu
Připravte si ho třeba z dýně hokaido, která skvěle zapadá do jídelníčku i při redukční dietě, a batátů, které mají nižší glykemický index než brambory.
Štědrovečerní salát z batátů a dýně
Budete potřebovat:
• 20 g jarní cibulky
• 100 g batátů
• 50 g dýně hokaido
• 2 vejce
• 50 g nakládaných okurek
• 50 g tvrdého 45% sýru
• 5 ml olivového oleje
• 80 g bílého řeckého jogurtu
• 15 g hořčice
• sůl, pepř a čerstvou petržel dle chuti
Postup:
Dýni a batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky a vařte asi 5 minut na skus. Poté sceďte a zchlaďte vodou. Smíchejte jogurt s hořčicí a olejem. K batátům a dýni přidejte nadrobno nakrájenou okurku, sýr a jarní cibulku. Vmíchejte jogurtový dresink, dochuťte pepřem, nasekanou petrželí a osolte. Přimíchejte nakrájená vařená vajíčka.
Tip 5: Omezte tekuté kalorie z alkoholu
Pozor na sladké limonády a alkohol, většina je plná cukru a kalorií. Pokud si budete na poslední chvíli ještě vyrábět nějaký domácí nápoj, použijte k jeho slazení xylitol, stévii nebo trochu medu. Místo smetany použijte kokosové nebo mandlové mléko.