Tušili jste to? Kardinální chyba v pití kávy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Tušili jste to? Kardinální chyba v pití kávy

Co o něm vypovídá káva, kterou si objedná?
Co o něm vypovídá káva, kterou si objedná? (istock.com)

Ranní kávička pro většinu z nás znamená neochvějnou jistotu, po které sahá ještě se zalepenýma očima s vidinou rychlého probuzení. Podle vědců je to ale kardinální chyba a namísto návalu energie můžeme očekávat spíše brzký útlum.

Hned po probuzení? Chyba lávky!

Aby nás totiž »kofeinová nálož« řádně nakopla, neměli bychom překračovat doporučené denní množství. A co víc, odborníci radí odložit první šálek kávy na dobu mezi půl desátou a jedenáctou hodinou dopolední. Jen tak podle nich získáme ty nejlepší energetizující výhody a předejdeme nervozitě.

Čtyři šálky a šlus!

Výzkumy také ukázaly, že dospělý člověk by si měl dopřát maximálně 400 mg kofeinu za jeden den, což odpovídá zhruba čtyřem šálkům kávy. Patříte-li mezi kávové nadšence a kávy vypijete více, může se stát, že kromě toho, že se budete cítit podráždění, budete v noci místo spánku počítat ovečky. Důležité je také zmínit, kdy byste si měli dopřát svou poslední kávičku, aby to negativně neovlivnilo noční odpočinek. „Vliv kofeinu na spánek závisí na tom, jak rychle jej metabolizujete. Může trvat až deset hodin, než se tělo kofeinu zcela zbaví,“ říká Astrid Nehligová. Odborníci se však shodují na tom, že šest hodin je průměrná optimální doba pro poslední kávu dne před plánovaným odchodem na kutě.

Kávoví neurotici

Asi si říkáte, proč byste měli být po tomto voňavém moku na nervy. Vysvětlení je ale nasnadě. Případnou nervozitu má na svědomí stresový hormon kortizol, jehož hladina je nejvyšší právě po probuzení. Příliš brzkou kávou ho tedy ještě více podpoříte. „Kombinace již tak zvýšeného kortizolu s kávou vytvoří v těle zcela zbytečnou stresovou reakci,“ vysvětluje Astrid Nehligová, emeritní ředitelka výzkumu ve francouzském národním institutu zdraví a lékařského výzkumu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.