Sláva, dnes je... Den gumových medvídků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 20. července 2025

Svátek slaví Ilja, zítra Vítězslav

Sláva, dnes je... Den gumových medvídků!

.
(scom)

Milují je malí i velcí a dneska slaví svůj den! O čem je řeč? O oblíbené sladkosti – gumových medvídcích. Letos si na nich pochutnáváme už 101 let. Původní bonbon byl vyšší, tenčí a neměl tolik barevných variací jako dnes…

Tančící medvídci

Prvního gumového medvídka z ovocného želé vytvořil v roce 1922 cukrář Hans Riegel z německého města Bonn. Podoba medvídka vycházela ze vzhledu oblíbené pouťové atrakce z 19. století – šlo o cvičené medvědy, kteří tančili na různých trzích a jarmarcích. Proto také Riegel pojmenoval gumového medvídka Tanzbär – tančící medvídek.

Z rodinného podniku velkofirmou

Riegelova (tehdy ještě malá rodinná) firma Haribo, což je zkratka prvních dvou písmen ze jmen Hans, Riegel a Bonn, prodávala gumové medvídky nejprve po dvou za pouhý jeden fenik (tehdejší drobná měna pod markou). Manželka cukráře Gertruda dokonce rozvážela denní výrobu osobně na kole. Želatinové bonbony začaly být velmi populární, a tak se firma rozšířila a začala vyrábět ve velkém. Netrvalo dlouho a gumové medvídky začali nabízet i další výrobci, a to nejen v Německu.

Od ananasu po citron

Originální gumoví medvídci se v současnosti vyrábějí v šesti ovocných příchutích. Ještě před 15 lety jich bylo jen pět a zelený gumový medvídek měl jahodovou příchuť. V roce 2008 ale přišla inovace a zelená figurka dostala příchuť po jablkách. V současné době jsou barvy a příchutě následující: bílý je ananasový, červený jahodový, tmavě červený malinový, zelený jablkový, oranžový má příchuť pomeranče a žlutý citronu.

Pomáhají kloubům? Jen mýtus!

Pochutnáváte si na gumových medvídcích s vědomím, že děláte něco pro své klouby, protože obsahují zdraví prospěšnou želatinu? Aby měla nějaký účinek, musely byste jíst tyhle bonbony »na kila«! Jenže v jednom 100gramovém sáčku je průměrně 12,5 kostek cukru, což je i pro dospělého víc než doporučené maximum. Navíc čistá želatina v prášku má 13x vyšší podíl prospěšných bílkovin, než želatina obsažená v gumových medvídcích.

Spíš kila navíc, než zdravá chrupavka

Kvůli vysokému obsahu přidaných cukrů (průměrně se pohybuje okolo 50 %) si jejich častým mlsáním můžete zavařit na kila navíc. A vyšší hmotnost naopak k zlepšení stavu chrupavky rozhodně nepřispěje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry