V Zoo Praha už rozdávali šťavnatou koledu: Papoušci mlsali nektar | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V Zoo Praha už rozdávali šťavnatou koledu: Papoušci mlsali nektar

Zobáčkem, kterým rozlouskne i tvrdá semena, popušek elegantně obíral jarní kvítka.
Zobáčkem, kterým rozlouskne i tvrdá semena, popušek elegantně obíral jarní kvítka. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Sladké květy, šťavnaté jarní větvičky, barvená i bílá vajíčka, voňavá čerstvá tráva. V Zoo Praha už včera vypukly Velikonoce. Nadělovaly se dobroty.

Papoušci mniší s chutí oždibovali květy trnky. „Sladký nektar v nich je pro ně největší lákadlo,“ říká mluvčí zoo Filip Mašek. Neskrývanou radost projevovali sloni, kterým chovatelé po dlouhé zimě naservírovali rozkvetlé, šťavnaté, spletené větvičky vrby. „Jako bonus je nazdobili jejich oblíbenými jablky,“ popisuje nadílku Mašek.

Ke slovu přišla i vajíčka. Ta našli ve svém výběhu pekari Wagnerovi. „Vejce jsou vařená a některá nabarvená přírodními barvivy,“ dodává ještě mluvčí. I když mají prasátka pekari rypáčky dovedné, oloupat je nedokážou a s chutí je slupnou i se skořápkou. Australského vombata obecného, který většinu dne prospí, pak spolehlivě probudila vůně trsů jarní trávy. Nabaštil se a šel zase snít.

Vajíčkoví gurmáni

Pekari Wagnerovi, kteří jsou největší a nejvzácnější svého druhu, jsou převážně býložravci. V přírodě se živí hlavně rostlinami s vysokým obsahem vody, např. opunciemi. Přesto, když narazí na ptačí hnízdo, vajíčka si s chutí dají. Jsou pro ně cenným zdrojem bílkovin.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.