Pražská ZOO: Kdo chytí kočkodana? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Pražská ZOO: Kdo chytí kočkodana?

CHYŤ MĚ, KDYŽ TO DOKÁŽEŠ
CHYŤ MĚ, KDYŽ TO DOKÁŽEŠ (Foto scom)

Přáli byste si zavřít oči a vmžiku se ocitnout v pravé africké džungli? Pak přestaňte snít a vypravte se do pražské zoo. Oči ale nezavírejte, naopak je dokořán otevřete, protože je co vidět!

Doposud největší pavilon v historii zoologické zahrady nesoucí název Rezervace Dja, poskytuje cestu Kamerunem, kam se aktivity Zoo Praha dlouhodobě soustředí. Vejdete- li hlavním vchodem, postupně projdete z okraje hlavního kamerunského města Yaoundé až do primárního pralesa.

Větší a Menší

Cestou můžete obdivovat rukodělné výrobky místních obyvatel, školní třídu, vybavenou autentickým nábytkem dovezeným z Kamerunu, ale hlavně zvířata, žijící v blízkosti lidských obydlí – a to včetně nováčků, kteří se ve »skutečné džungli« zabydleli teprve nedávno. „Dva mladí bratři štětkouna afrického přišli do Prahy ze zoo v nizozemském Emmenu a obydleli expozici spolu s kočkodany Brazzovými,“ představuje novinky mluvčí pražské zoo Filip Mašek. Oficiální jména rezaví čuníci ještě nemají, a tak jim chovatelé pracovně říkají Větší a Menší. S chovem štětkounů má trojská zoologická zahrada bohaté zkušenosti z minulých let a pokud se obnovený chov osvědčí, přibudou ke »klukům« v budoucnu i samice. Prozatím jim dělají společnost nazelenalí kočkodani, ostatně stejně jako v kamerunském lese. Snesou se jako největší kámoši. A pro oko estéta i barevně náramně ladí.

Rošťák Ajabu

Hned vedle mohou návštěvníci nahlédnout do života rodinné skupiny šesti goril nížinných, se kterými se v novém pavilonu společně zabydlely také guerézy pláštíkové. Mrštné stromové opice obývají vyšší patro lesa, než na zemi žijící gorily, a tak je ve výběhu stále živo. „Zejména když se benjamínek skupiny – šestiletý Ajabu – odhodlá k jejich pošťuchování,“ vypráví Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů a dodává: „Pro Ajabua jsou guerézy dobrý enrichment, tedy obohacení, protože pochopitelně gorily ač jsou primáti, běžně po stromech nelezou.“ Malý Ajabu ale ještě šplhá rád a velmi obratně a guerézy pro něj představují velké lákadlo, ale ublížit by jim nechtěl. „Šance, že by guerézu skutečně chytil, je velmi malá, ona vždy bude o skok napřed,“ směje se vrchní chovatel.

Věděli jste, že…

… kočkodani, štětkouni, ale také kriticky ohrožené gorily nížinné jsou v džungli loveni a zabíjeni jako tzv. bush meat tedy k snědku?

Věděli jste, že…

… kočkodani jsou jedny z mála opic, které obstojně plavou? Většina opic má totiž běžně z vody až panickou hrůzu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.