Krokodýlí seniorka se stěhovala ze Zoo Plzeň do Dvora Králové: Rvačka na uvítanou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Krokodýlí seniorka se stěhovala ze Zoo Plzeň do Dvora Králové: Rvačka na uvítanou

Šipka ve své plné kráse.
Šipka ve své plné kráse. (Foto H. Hubáčková/Safari Park Dvůr Králové, Zoo Plzeň)

Půl století prožila krokodýlí seniorka Šipka v Zoo Plzeň. Nyní je nejstarší obyvatelkou Safari Parku ve Dvoře Králové, kam se přestěhovala i se svým partnerem. Stěhování se neobešlo bez menších potíží, nováčci se totiž hned poškorpili s potenciální spolubydlící...

Na svět přišla samice krokodýla čelnatého ve volné přírodě. Do Plzně se dostala v roce 1973 a i tam donedávna byla nejstarším zvířetem. „Kolik je jí přesně let, nevíme. Na to už nejsou pamětníci. Lze jen odhadovat, že jí tehdy mohlo být už pět i více let,“ řekl Aha! mluvčí Zoo Plzeň Martin Vobruba. Legendou se krokodýlí dáma stala nejen díky svému věku, ale hlavně proto, že je matkou bezmála 150 mláďat. V safari parku chtěli plzeňskou dvojici spojit s tamní krokodýlí solitérkou. „Seznámení ale skončilo potyčkou a povrchovými šrámy, a tak se naše starousedlice přesunula zpátky do velkého bazénu v zázemí,“ vysvětluje zoolog plazů safari parku Michal Podhrázský. Plzeňský pár a jeden dvorský mohou návštěvníci vidět ve dvou expozicích.

Skákala šipky

Chovatelé říkají samici Šipka, protože v rozrušení, když hlídala vejce či mladé, skákala šipky do bazénu. „Je starostlivá máma. I s otcem potomky vždy hýčkali. V safari parku budou mít nyní lepší podmínky pro jejich přirozený odchov,“ prozradil hlavní důvod stěhování Jiří Doxanský, který o pár pečoval v expozici Akva Tera. Ta je pobočkou Zoo Plzeň, ale nachází se mimo její areál na Palackého náměstí v centru Plzně.

Pozvání na oběd

Krokodýly čelnaté můžete pozvat za 200 Kč na oběd. Dostávají ho zhruba jednou týdně. Ani v přírodě nejedí každý den. Dostávají potkany, velké myši, křepelky či kuřata nebo pro zpestření ryby. Stravenky najdete na eshop.safaripark.cz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.