Zoo na Svatém Kopečku u Olomouce: Spasitelka daňků přicestovala z Francie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zoo na Svatém Kopečku u Olomouce: Spasitelka daňků přicestovala z Francie

Mladá samice se rychle zabydlela.
Mladá samice se rychle zabydlela. (Foto Zoo Olomouc/Milan Kořínek)

Až z Francie přicestovala do olomoucké zoo na Svatém Kopečku samice vzácného daňka mezopotámského. Má se stát matkou rodu a přispět k záchraně tohoto druhu.

„Tento daněk patří k nejvzácnějším savcům na světě. Ve své původní domovině na Blízkém východě už byl téměř vyhuben. Odhaduje se, že ve volné přírodě dnes žije pouze 600 kusů těchto zvířat,“ prozradila mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská. O záchranu se snaží několik zoologických zahrad na světě. Nová samice se na Hané rychle zabydlela a prakticky okamžitě se spřátelila se starousedlým samcem a dvěma samicemi, které už mají svá nejplodnější léta za sebou.

Liší se parožím

Od evropských daňků či jelenů sika jsou mezopotámští daňci na první pohled téměř k nerozeznání. Liší se parožím, které se u nich rozšiřuje hned od lebky, zatímco u ostatních druhů se lopatovitě rozšiřuje až v horní části.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.