Pakoní křepčení v královéhradeckém safari parku: Běloocasí pohazují ocasy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Pakoní křepčení v královéhradeckém safari parku: Běloocasí pohazují ocasy

Pakůň vášnivě vyhazuje kopýtka.
Pakůň vášnivě vyhazuje kopýtka.  (Foto pro Aha! – Jiří Bukovský)

Mluví se o nich jako o antilopách, které tančí. Řeč je o pakoních běloocasých z královéhradeckého safari parku, kteří si coby vášniví tanečníci umí pořádně vyhodit z kopýtka.

Vyskakují, vyhazují nohy do vzduchu, točí se do kola, předstírají výpady a temperamentně šlehají bílými oháňkami. Hlubší význam tohoto chování není dosud jasný. Obdivuhodní tanečníci mají ale i pověst nebezpečných zvířat. Týká se to především samců. Když na něco zaútočí, nepřestanou, dokud protivníka nerozdupou, i když se bude tvářit jako mrtvý. „Nejsou agresivní, jsou to ale plachá zvířata, která se snadno leknou. Pak mohou poranit sebe, nebo někoho ve své blízkosti,“ vysvětluje vrchní chovatelka Markéta Čulíková. Safari park Dvůr Králové chová nejpočetnější stádo pakoní běloocasých v Česku.

Šestnáct hlav

Stádo v současné době čítá 16 zvířat včetně pěti mláďat. Některá z nich se narodila ve výběhu přímo před zraky návštěvníků. Samice rodí vždy pouze jednoho potomka. Ten se už po několika minutách staví na nohy a po boku matky následuje stádo.

Pakoně v Safari Parku ve Dvoře Králové

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Radko Turek
14. 6. 2023 • 12:24

O tom, že by byl safari park v Hradci Králové nevím. Asi něco nového. Nebo by to chtělo si ověřit o čem chci psát. Safari park je ,pokud vím ve DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM .🤔 A né v Hradci Králové.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.