Nejstarší samec tuleně čtyřicátník Kašeka (40): Radši sledě, než lásku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejstarší samec tuleně čtyřicátník Kašeka (40): Radši sledě, než lásku!

Kašek se svou dcerou Tominou.
Kašek se svou dcerou Tominou. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Rekordmanem je tuleň kuželozubý Kašek v Zooparku Chomutov. Právě se dožívá úctyhodných 40 let, a je tak nejstarší žijící samec svého druhu v chovech evropských zoo.

Na svět přišel Kašek před 40 lety právě touto dobou v Baltském moři. „Musel se narodit na konci zimy. Našli ho jako osiřelé mládě rybáři na pobřeží v Polsku,“ vysvětluje zoolog chomutovského parku Miroslav Brtnický. Kaška tehdy předali do záchranné stanice, z ní se dostal do Zoo Katowice a ve třinácti letech našel domov v Chomutově. Tady se stal hlavou tuleního harému a otcem osmi odchovaných mláďat. V současné době mu dělají společnost samice Kruope a jeho dcera Tomina.

Oběd vyhlíží

Milostné hrátky už seniora nezajímají. Nyní je jeho nejoblíbenější aktivitou pojídání sleďů. „Na krmení se vyloženě těší. Tuleni se dobře orientují v čase, a tak vždy před jedenáctou a druhou Kašek vyhlíží chovatelku s rybami,“ dodává zoolog. I když jsou tuleni dravci a mohou být nebezpeční, je prý kliďas. Svého ošetřovatele pozná a dává mu najevo svou náklonnost.

Kila denně

Zhruba třistakilový samec sní dvě až čtyři kila ryb denně. Je to ale průměr z celého roku. Například v zimě má Kašek, který by dal za jídlo cokoliv, dny, kdy leží na ostrůvku a ani za nejlákavějším soustem se nepohne. I když se už nepáří, vnímá podle zoologa, že je období říje, tedy doba, kdy mají tuleni o potravu minimální zájem.

Víte, že...

...druhové jméno kuželozubí získali tuleni podle tvaru zubů? Nejsou rozdělené na řezáky, špičáky, zuby třenové a stoličky, ale všechny mají tvar kužele. Podobné zuby mají například vydry...

Oslava v březnu

Přesný den Kaškových narozenin není znám, oslava jeho kulatin se ale uskuteční 25. března. Program a dárek pro statného seniora zoopark zatím chystá.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.