Na zvířata v Zoo Praha přišlo jaro: Když zebry tančí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Na zvířata v Zoo Praha přišlo jaro: Když zebry tančí

Zebry Grévyho je největší a současně nejohroženější.
Zebry Grévyho je největší a současně nejohroženější. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Hop a skok! Z jara se radují kopytníci v Zoo Praha. Do Velkého afrického výběhu se vrhli hlava nehlava. Zebra se nadšením »roztančila«. Letos navíc mají nové spolubydlící.

V travnatém výběhu se po třech letech opět promenádují pštrosi dvouprstí. Mladé samice Verča a Julča jsou poprvé ve styku s kopytníky, a tak se opatrně rozkoukávají. Harmonie, která v prostoru panuje, není samozřejmostí. „Nesmíme zapomínat na individuální potřeby každého druhu. Musíme vždy dobře připravit půdu pro vzájemnou toleranci,“ říká kurátorka chovu kopytníků Barbora Dobiášová. Antilopy, zebry a pštrosy proto nechali výběh v klidu prozkoumat. Žirafy ho obydlely až nakonec.

Kopy se i brání

Zvláště v zadních nohou má zebra obrovskou sílu. Kopáním se dokáže také účinně bránit. Takže, pokud začne tančit, udržujte distanc.

Nejrychlejší běžci

Buvolec běločelý patří k vůbec nejrychlejším africkým antilopám. Dokáže vyvinout rychlost až 80 km/h. A skáče dobře, skáče rád... 

Ohrožení krasavci

Půvab nikdy neztrácejí přímorožci beisa. Jejich rovné rohy mohou být dlouhé až 1,5 metru. Ve volné přírodě jich je už jen asi 11 000 až 13 000. A milují párové tance... 

Zdatní opeřenci

Pštrosi dvouprstí nezůstávají za kopytníky pozadu. Vyvinou rychlost až 50 km/h, tedy jako dostihový kůň, a navíc dokážou v běhu prudce měnit směr. Kopáním silnýma nohama se ubrání i útočícím lvům nebo hyenám. V africkém výběhu si najdou svůj koutek.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.